Un epidemiolog de top avertizează că 60% din oameni ar putea fi infectați cu coronavirus. „Scânteia care va porni un incendiu”

Data publicării:
HONG KONG, CHINA - JANUARY 22: A patient is transferred by an ambulance to the Infectious Disease Centre of Princess Margaret Hospital on January 22, 2020 in Hong Kong, China. Hong Kong reported its first two cases of Wuhan coronavirus infections as the number of those who have died from the virus in China climbed to seventeen on Wednesday and cases have been reported in other countries including the United States,Thailand, Japan, Taiwan and South Korea. (Photo by Anthony Kwan/Getty Images)
Foto: arhivă GettyImages

Noua epidemie de coronavirus ar putea afecta aproape două treimi din populaţia globală dacă nu va putea fi controlată, potrivit spuselor unui epidemiolog de top din Hong Kong, transmite The Guardian.

Avertizarea epidemiologului vine ca reacţie la afirmaţia recentă a şefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acesta că cele mai noi cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, care nu au vizitat niciodată China, ar putea fi doar „vârful iceberg-ului”.

Profesorul Gabriel Leung, directorul Sănătăţii Publice de la Universitatea din Hong Kong, spune că principalul obiectiv este determinarea „dimensiunilor exacte” ale iceberg-ului. Majoritatea experiţilor consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul la încă 2.5 persoane. Astfel, „rata de atac” a virusului se situează între 60 şi 80%.

„60% din populaţia globală reprezintă un număr extrem de mare”, a declarat Leung pentru The Guardian, la Londra, înainte să participe la o întrunire a experţilor la sediul OMS de la Geneva.

Chiar dacă rata generală a fatalităţilor este foarte scăzută, anume 1%, bilanţul deceselor ar fi în continuare foarte ridicat.

Leung va argumenta la întâlnirea experţilor de la OMS faptul că principala problemă este stabilirea nivelului epidemiei la nivel global, a doua prioritate fiind aflarea dacă măsurile implementate de către autorităţile chineze, pentru a controla răspândirea virusului, au funcţionat. Dacă acestea au avut succes, alte ţări ar trebui să ia în calcul implementarea lor.

Profesorul, unul dintre experţii mondiali în epidemia de coronavirus, care a avut un rol major şi în epidemia SARS din 2002-2003, lucrează îndeaproape cu alţi cercetători de la Imperial College London şi Universitatea Oxford.

Răspândirea noului coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”

Răspândirea noului coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”, consideră experţii Organiţiei Mondiale a Sănătăţii. Până acum, au fost confirmate 319 cazuri de coronavirus în alte 24 de ţări. Până acum au fost confirmate 42.000 de cazuri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări.

O echipă de experţi OMS a ajuns deja în China pentru a investiga epidemia.

Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.

Marţi, autorităţile chineze au anunţat că la nivelul Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent 1.011 cazuri de decese provocate de epidemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.013. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni.

De asemenea, numărul de cazuri de infecţie în regiune a ajuns la 31.728. Dintre acestea, 1.298 de persoane se află în stare critică. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi.

La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor depăşeşte 42.500, majoritatea acestor cazuri înregistrându-se în China continentală.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri