Pangolinul, cel mai traficat mamifer din lume, posibila sursă a coronavirusului. Biolog: Boala va fi mai greu de oprit decât SARS

Data actualizării: Data publicării:
November 6, 2019, Thailand: A rescued young Sunda pangolin takes his first tentative steps after being released back into the wild in Thailand, in a series of photographs snapped by staff from international conservation charity ZSL (Zoological Society of London). ..The Critically Endangered animal was being illegally kept in cramped conditions and constant darkness by a poacher, before being saved by ZSL staff and local park rangers...Nicknamed Kosin – inspired by the Thai name for the god Indra, celebrated as a friend to humanity - by his rescuers, the puppy-sized youngster, estimated to be under a year old, weighed just 1kg and measured 67-centimetres nose-to-tail...Believed to have been snatched at night by poachers searching for pangolins to sell, experts think Kosin was kept alive as the meat and scales of live pangolins reach a higher price on the black market than those of dead animals...Following his rescue, Kosin was given a thorough health check and despite his ordeal found to be in good condition. After a short period of monitoring he was ready to be returned to the wild...The team from ZSL transported him to a remote, safe place as far away from known poaching hotspots as possible and have been monitoring his release site ever since. They are pleased to report that no poachers have been seen there since his release, giving Kosin the best possible chance of survival...Dr Eileen Larney, ZSL Conservationist said: “It was an extraordinary moment to watch Kosin being released back into the wild and then take his first steps back to the wild, but sadly his story is rare. Our team was able to get to him in time, care for him and return him to the wild. Thanks to the support of our donors and our incredible team he has been given a precious second chance, something many thousands of his species do not get...“A single pangolin is worth up to three months’ wages for rural villagers in Thailand and is considered as valuable as a lottery wi, Image: 481406539, License: Rights-managed, Restrictions: * United Kingdom Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: COVER Images / Zuma Press / Profimedia
Foto: Profimedia

Oamenii de știință par să fi găsit veriga lipsă din lanțul de transmitere a virusului corona. Ar fi pangolinul, unul dintre cele mai traficate mamifere ale planetei, specie pe care de dispariție. Sunt considerați delicatesă, carnea lor valorând până la 1.000 de dolari pe piața neagră. În China, sunt o miză mare pentru solzii pe care localnicii îi transformă în leacuri folosite în medicina tradițională.

Adrian Bâlbă, biolog și directorul Complexului muzeal de științe ale naturii din Constanța, a declarat duminică într-o intervenție telefonică la Digi24 că oamenii de știință au publicat informații preliminare „suficient de complete, care demonstrează că virusul corona identificat la această specie, pangolinul din China, are avea un coeficient foarte mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circulă în epidemie”.

„Inițial s-a crezut că ar proveni de la liliac, care nu prea e consumat (de oameni, n.red.) în China - deși și el ajunge prin ciorbă. Liliacul este însă consumat de șerpi, care sunt o delicatesă”, a completat biologul.

„Ei bine, pangolinul este un animal traficat, care circulă dintr-o zonă în alta într-un mod neverificat, în așa numitele wet-market, adică piețe umede, de animale vii. Pe sub mână se mai vinde și pangolinul, o delicatesă. Bietul animal este pe cale de dispariție după 60 de milioane de ani de evoluție. Are o adaptare extraordinară a părului, cumva similar cu ariciul, are suvițe de păr transformate în solzi”, a completat Adrian Bâlbă.

„Deocamdată nu are niciun fel de importanță în ceea ce privește epidemiologia bolii. Acel 1% diferență este o modificare, o adaptare a virusului pe om. Este suficient ca să considerăm o altă specie virală și, în consecință, pangolinul rămâne ca maimuța verde, ca civetul care a provocat epidemia SARS, doar în istoricul bolii. Boala se tratează în continuare epidemiologic, așa cum o fac chinezii, cu eliminarea surselor și eliminarea posibilității de a transmite, cu oameni închiși în orașe, în spitale”, a mai spus el.

„Din fericire dar și nefericire, boala are o caracteristică diferită de SARS, în sensul că este mai puțin patogen virusul, însă în același timp este mai infectogen. Virusul nu omoară (la fel de mulți oameni, n.red.) dar se elimină înainte să apară semnele de îmbolnăvire, febra, nici camerele termice nu mai sunt eficiente și, în consecință, are o capacitate de difuzare mult mai mare și are un număr mai mare de purtători fără simptomatologie, ceea ce este foarte important din punct de vedere epidemiologic. Este foarte dificil de blocat. Eu cred că această boală va fi mai greu de oprit decât SARS, sunt zeci de mii de oameni declarați infectați. Cu siguranță sunt mult mai multe persoane asimptomatice. Iar infecția este serologică, se depistează răspunsul, nu sursa”, a subliniat biologul Adrian Bâlbă.

Duminică dimineață, bilanțul total al deceselor provocate de coronavirusul 2019-nCoV a ajuns la cel puțin 813, după ce oficialii din provincia Hubei au anunțat că încă 81 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Acestora li se adaugă încă opt morți înregistrați în celelalte provincii. Asta înseamnă că numărul deceselor înregistrate până acum în epidemia cauzată de noul virus din China l-a depășit deja pe cel al epidemiei de SARS din 2002-2003.

Redactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...