Live Text Atac cu rachete în Kiev, bombardamente în Harkov. Rusia amenință cu „eliminarea” rezistenței după ce Mariupol a refuzat să se predea
Ucraina e din nou ținta unor bombardamente feroce, iar rușii vizează civili, fără ca măcar să mai pretindă altceva. Orașul Harkov a fost puternic bombardat. Rușii au atacat și o uzină militară aflată la periferia Kievului, iar duminică noi explozii s-au auzit în capitală. Anterior, anunțaseră că vor ținti din nou zone din nordul țării, din cauza atacului ucrainean asupra navei amiral a Moscovei. Un om a murit și mai mulți au fost răniți. Lovituri au avut loc și în vestul Ucrainei, în zona orașului Liov. Potrivit celui mai recent bilanț al Organizației Națiunilor Unite, aproape 2.000 de civili au murit de când a început războiul din Ucraina. 162 dintre ei sunt copii. Alte peste 2.600 de persoane au fost rănite. ONU precizează, însă, că numărul victimelor este, cu siguranță, mult mai mare. Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică dimineață. În replică, Volodimir Zelenski a transmis că dacă soldații ucraineni din Mariupol sunt „eliminați”, negocierile cu Rusia se opresc.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Combinatul siderurgic de la Mariupol este foarte bine pregătit pentru apărare - analist militar britanic
Trupele ucrainene care a-au retras în uriașul combinat siderurgic Azovstal din Mariupol - ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina - ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri, susține un expert militar.
Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline, a declarat pentru BBC că ucrainenii „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica situl și a construi rute de evacuare.
„Bănuiesc că, dacă nu vor fi nimiciți, vor rămâne acolo mult timp - ar putea face lucruri urâte noaptea și apoi să se întoarcă înăuntru”, a sugerat expertul. El estimează că până la 800 de luptători apără uzina, conduși de Batalionul Azov, miliție a naționaliștilor, care a fost însă integrată în Garda Națională ucraineană. Este o grupare pe care Rusia o consideră „neonazistă”.
„Acești luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-a putea dovedi oribil”, a spus el.
Ucraina a reușit să își realimenteze forțele asediate din Mariupol în misiuni nocturne foarte riscante, a mai declarat Justin Crump.
Combinatul siderurgic este un obiectiv industrial cheie și dacă Rusia preia controlul asupra lui, „poate că chinezii îl vor repune în funcțiune, pentru că îi vor oțelul”, a menționat Crump. Dar va dura ani de zile pentru a reconstrui Mariupolul, care a fost devastat, a adăugat el.
Ucrainenii susțin că au înregistrat progrese la est de Harkov
ACTUALIZARE ORA 23.59 Orașul Harkov din nord-estul Ucrainei a îndurat încă o zi de bombardamente intense, potrivit oficialilor regionali.
Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale din Harkov, a declarat pe contul Telegram: „Astăzi, în plină zi, au avut loc bombardamente asupra părții centrale a orașului, asupra zonei rezidențiale Saltivka, cu sisteme de rachete multiple și artilerie. Din nefericire, 20 de persoane au fost rănite, iar 5 persoane au fost ucise. Blocuri de locuințe și alte infrastructuri civile au fost avariate”.
Ihor Terehov, primarul orașului, a declarat, la rândul său, că zonele rezidențiale au fost atacate dimineața, iar după-amiază au fost trase rachete asupra centrului orașului. El spune că zeci de clădiri au fost avariate și sunt morți și răniți.
Sinegubov susține însă că, în ciuda atacurilor, forțele ucrainene îi împing pe ruși înapoi spre est de oraș. El afirmă că la aproximativ 40 de kilometri sud-est de Harkov, mai multe sate au fost eliberate.
Dacă acest lucru este adevărat și dacă progresele ucrainene la est de Harkov se mențin, eforturile Rusiei de a-și reface forțele care se adună în estul Ucrainei pentru o ofensivă în Donbas ar putea fi îngreunate, scrie CNN. Săptămâna trecută, forțele speciale ucrainene au distrus un pod pe o rută de realimentare la sud de Harkov.
Rușii nu au renunțat la „încercarea lor de a distruge populația civilă din Harkov, de a semăna panică în oraș și de a ne frânge moralul. Cu toate acestea, voința orașului Harkov, voința noastră, a ucrainenilor, nu poate fi afectată de inamic. Forțele ruse continuă să bombardeze cu furie orașul. Prin urmare, vă îndemn din nou, dacă este posibil, să rămâneți în adăposturi și în stațiile de metrou”, este mesajul primarului către locuitorii din Harkov, transmis pe Telegram.
Serviciile pentru situații de urgență au spus duminică după-amiază că 18 adrese din Harkov au fost lovite ca urmare a bombardamentelor în partea centrală a orașului. Au luat foc apartamentele de la etajele patru și cinci într-o clădire cu cinci etaje. 160 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiilor.
Bust al unui erou rus din al Doilea Război Mondial, dat jos în Harkov
ACTUALIZARE ORA 22.50. Un monument al unui comandant sovietic considerat erou în al Doilea Război Mondial, mareșalul Gheorghi Jukov, a fost demolat în orașul ucrainean Harkov.
O înregistrare video care circulă pe rețelele sociale arată cum bustul este răsturnat de pe soclu.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Oficialul local Tatiana Topci a declarat pentru un post de televiziune ucrainean că incidentul s-a petrecut foarte repede, în jurul orei locale 11:00, și că nu știe cine este responsabil. Autoritățile locale din oraș se opun de mult timp dezmembrării monumentului.
Konstantin Nemicev, liderul unei miliții numite Kraken, asociată cu extrema dreapta, a declarat că unitatea sa a comis actul.
O versiune mai lungă a videoclipului publicat pe canalul său de Telegram arată cum bustul este dus într-un camion și aruncat la o groapă de gunoi.
Mareșalul Jukov este considerat cel mai important comandant sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial. El a jucat roluri-cheie în bătăliile de la Stalingrad și Kursk și a comandat asaltul final asupra Berlinului.
Modul în care a fost îndepărtat monumentul va fi probabil considerat o provocare gravă de către mulți ruși, menționează BBC.
Forțele rusești „se retrag treptat” spre Donețk dintr-o localitate din regiunea Harkov, afirmă consiliul local
ACTUALIZARE ORA 22.35 Forțele ruse dețin în continuare controlul complet asupra districtului Borivski din regiunea ucraineană Harkov, dar trupele Moscovei „se retrag treptat” din zonă în direcția regiunii Donețk, a declarat duminică Consiliul municipal din localitatea Borova, într-o declarație publicată pe Telegram, scrie CNN.
„Nu există conexiune mobilă și nici internet, sunt imposibil de restabilit, pentru că teritoriul este ocupat de ruși. Unele zone au rămas fără electricitate și gaz”, spune Consiliul municipal din Borova.
Potrivit declarației, trupele rusești sunt găzduite în clădirile Consiliului, în Casa de Cultură, în spitalul din localitate și în casele unor civili.
„Autoritățile de ocupație” din zonă au fost numite din rândul colaboratorilor locali, care urmează să coordoneze activitățile administrative din comunitate.
Consiliul municipal mai spune că unele zone ale comunității au suferit pagube semnificative și că nu a reușit să ia legătura cu spitalul psihiatric din zonă, care adăpostea aproximativ 200 de pacienți. Problema livrării de medicamente la spitalul din satul Borova, inclusiv anestezice, și a ajutorului umanitar pentru populație sub formă de alimente, produse de igienă și produse de primă necesitate este acută, a declarat Consiliul.
Au fost trimise apeluri către vicepremierul Irina Vereșciuk, care este și ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar în Ucraina, și către șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleh Sinegubov, pentru a organiza coridoare umanitare pentru evacuarea și livrarea de ajutoare în zonă, potrivit comunicatului.
Medvedev avertizează că insolvența Rusiei poate crea mari probleme economice Europei
ACTUALIZARE ORA 21:05 Fostul preşedinte şi premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Europa că îşi poate crea probleme economice prin măsurile luate împotriva Rusiei. "Insolvenţa Rusiei poate deveni insolvenţa Europei", a spus Medvedev, care în prezent este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate de la Moscova.
Oficialul rus a avertizat Europa şi despre alte consecinţe posibile ale sancţiunilor occidentale împotriva ţării sale, sugerând că acestea ar putea provoca o hiperinflaţie pentru care "nu se va mai putea da vina pe ruşii cei răi".
Un alt rezultat ar putea fi o penurie de alimente de bază, a adăugat el.
Fiul de 16 ani al șefului administrației regionale din Zaporojie ar fi fost răpit de ruși
ACTUALIZARE ORA 20:30 Fiul de 16 ani al șefului administrației regionale din Zaporojie a fost răpit de ruși. Informația e publicată de agenția NEXTA, care îl citează chiar pe oficialul din Zaporojie, Oleg Buriak. „Are doar 16 ani. Nu știu unde este fiul meu acum. Fac apel la comunitatea europeană, la întreaga umanitate, să mă ajute. Lumea întreagă trebuie să știe că rușii răpesc copii aici”, spune Oleg Buriak.
Informația nu a putut fi verificată deocamdată din surse independente.
Premierul ucrainean: Soldaţii noştri sunt încă acolo, în Mariupol. Vor lupta până la capăt
ACTUALIZARE ora 19.30 Ucraina a respins, duminică, ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista "până la capăt".
Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat televiziunii americane ABC, citată de Reuters, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul "încă nu a căzut".
Şmihal a asigurat că "forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt".
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, de asemenea, că nu au mai existat recent comunicaţii diplomatice între ţara sa şi Rusia, iar situaţia de la Mariupol ar putea fi o "linie roşie" în această privinţă.
Duminică dimineaţa, statul-major ucrainean a comunicat că aviaţa rusă a bombardat Mariupolul, atacând din regiunea vecină Doneţk, în timp ce în apropierea portului aveau loc "operaţiuni de asalt", informează AFP, citată de Agerpres.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis într-un mesaj video că situaţia de la Mariupol "rămâne cât de gravă se poate; pur şi simplu inumană".
Zelenski: Ucraina nu va preda Donbas
ACTUALIZARE ora 18.42 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ca continua lupta în regiunea Donbas și că "nu are nicio intenție de a se preda".
Într-un interviu difuzat duminică de CNN, Zelenski a transmis că nu va permite ca Moscova să preia Donbasul și o parte din estul Ucrainei pentru a opri conflictul.
"Suntem foarte clari! Nu avem nicio pretenție asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunța la ale noastre", a adăugat liderul ucrainean.
Guvernatorul regiunii Lugansk: Cel puțin doi morți după ce orașul Zolote a fost bombardat
ACTUALIZARE ora 18.10 Cel puțin două persoane au fost ucise și alte patru au fost rănite, duminică, după ce orașul Zolote, din estul Ucrainei, a fost bombardat de forțele ruse, a declarat guvernatorul local, relatează Reuters.
"În una dintre clădirile înalte din oraș, două etaje au fost distruse. Sunt cel puțin doi cetățeni morți și alți patru răniți”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.
Noi bombardamente în centrul orașului Harkov
ACTUALIZARE ora 16.40 Cinci oameni au murit şi 13 au fost răniți în noi bombardamente care au avut loc duminică la Harkov, au anunţat oficiali locali, citați de BBC. Mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite
„Salvatorii acționează în aceste locuri care au fost atacate”, relatează postul public ucrainean de radio Suspilne.
Harkov s-a aflat în ultimele 24 de ore sub tirurile agresive ale soldaților ruși. Bilanțul total al atacurilor recente în acest oraș se ridică la 8 morți și 40 de răniți.
Coloană de camioane lungă de 80 de km, la granița dintre Polonia și Belarus
ACTUALIZARE ora 15.37 O coloană uriașă de camioane s-a format sâmbătă noaptea la granița dintre Polonia și Belarus, în condițiile în care șoferii ruși și bieloruși încearcă să părăsească Uniunea Europeană în termenul limită impus prin al cincilea pachet de sancțiuni.
În preajma termenului limită de sâmbătă, coloana de camioane ajunsese la 80 de kilometri, unele dintre ele fiind blocate de 33 de ore, scrie BBC.
Potrivit celui de-al cincilea pachet de sancțiuni contra Rusiei, din 9 aprilie camioanele din Rusia și Belarus nu au mai putut intra în Uniunea Europeană, iar cele aflate în cursă au avut termen ca până în 16 aprilie să revină în țara lor. Măsura nu se aplică transportului rutier de mărfuri care livrează produse farmaceutice, medicale, alimentare şi agricole, inclusiv grâu, şi nici livrărilor de energie, metale neferoase şi îngrăşăminte.
Mai multe imagini filmate cu drona au arătat cozile uriașe la graniță pe măsură ce termenul limită de la miezul nopții se apropia.
Rusia susține că activitatea în creştere a NATO în Arctica ar putea duce la „incidente neintenţionate”
ACTUALIZARE ora 15.35 Rusia susține că activitatea în creştere a NATO în Arctica ar putea duce la „incidente neintenţionate” în regiune, relatează TASS şi Reuters.
„Recenta amplificare a activităţii NATO în Arctica constituie un motiv de îngrijorare. Un alt exerciţiu militar la scară largă al alianţei a avut loc recent în Norvegia. În opinia noastră, aceasta nu contribuie la securitatea regiunii”, a spus ambasadorul rus pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Nikolai Korciunov, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Korciunov, o astfel de activitate sporeşte riscul de „incidente neintenţionate”, care, alături de riscurile la adresa securităţii, ar putea aduce de asemenea prejudicii grave ecosistemului zonei arctice.
Papa Francisc: „Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă”
ACTUALIZARE ora 15.34 Papa Francisc a făcut, duminică, un nou apel, cerând să se asculte strigătul de pace al oamenilor în acest "Paşte în vremuri de război". "Ucraina a fost crunt încercată de violenţa şi distrugerile războiului crud şi fără sens în care a fost târâtă", a spus suveranul pontif, în fața a 50.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma.
"Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă (...) Inimile noastre sunt, de asemenea, pline de teamă şi durere, în timp ce mulţi dintre fraţii şi surorile noastre au fost nevoiţi să plece departe pentru a se feri de bombardamente", a spus Papa, în tradiţionalului său mesaj "Urbi et Orbi", rostit în faţa a circa 50.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma în duminica Paştelui catolic.
Soldații din Mariupol „continuă să apere” orașul
ACTUALIZARE ora 15.30 Un consilier al primarului Mariupolului, Petro Andriuşcenko, a anunțat pe Telegram că, în ciuda „culoarului de capitulare” deschis de Rusia pentru trupele ucrainene rămase în oraş, militarii nu se predau.
„Apărătorii noştri continuă să menţină apărarea”, a spus el.
Andriușcenko a adăugat că atacurile Rusiei nu se limitează la combinatul siderurgic Azovstal, unde se s-ar afla soldații ucraineni.
„În timpul luptelor, ocupanții au bombardat din nou locuințe civile cu artilerie grea”, a spus el.
Angajați ai serviciilor de urgență și civili uciși în regiunea Harkov
ACTUALIZARE ora 14.25 Trei sau ingineri militari de la Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei au fost uciși și alți patru au fost grav răniți în timp ce eliminau muniție cu dispersie din regiunea Harkov, potrivit șefului administrației regionale, citat de CNN.
De asemenea, 3 civili au fost uciși și câteva zeci au fost răniți în urma bombardamentelor trupelor ruse din ultimele 24 de ore în regiune, a scris Oleg Sinegubov pe Telegram.
„În prezent, răniții primesc tratament în spital. 31 de persoane au fost rănite în bombardamentele rusești, inclusiv patru copii”, a spus Sinegubov.
Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost supus unor bombardamente intense în ultimele săptămâni de conflict.
„Inamicul nu se poate apropia de Harkov, deoarece forțele noastre armate dețin poziții puternice și chiar înaintează în unele direcții. Prin urmare, rușii recurg la bombardarea rușinoasă a cartierelor rezidențiale”, a spus el.
Ajutor umanitar european de 50 de milioane de euro pentru Ucraina și Moldova
ACTUALIZARE ora 14.22 Uniunea Europeană alocă încă 50 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru a-i sprijini pe cei afectați de invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat Comisia Europeană.
Pachetul include 45 de milioane de euro pentru proiecte umanitare în Ucraina și 5 milioane de euro pentru Republica Moldova.
Suma va fi folosită pentru „cele mai presante nevoi umanitare prin furnizarea de servicii medicale de urgență, acces la apă potabilă și igienă, adăpost și protecție, asistență financiară și sprijin împotriva violenței de gen”, potrivit unui comunicat al CE.
Ucraina a cerut G7 50 de miliarde de dolari pentru a-și acoperi deficitul bugetar
ACTUALIZARE ora 13.46 Ucraina a cerut țărilor din G7 un sprijin financiar de 50 de miliarde de dolari și ia în considerare, de asemenea, să emită obligațiuni cu dobândă zero pentru a o ajuta să-și acopere deficitul bugetar, afectat de război, în următoarele șase luni, a spus consilierul economic al președintelui, Oleh Ustenko, potrivit Reuters.
Rusia amenință cu „eliminarea” rezistenței după ce Mariupol a refuzat să se predea
ACTUALIZARE ora 13.45 Ministerul rus al Apărării a amenințat duminică cu „eliminarea” soldaților rezistenței care încă luptă în orașul asediat Mariupol, după ce ultimatumul prin care cerea predarea lor a fost ignorat, relatează CNN.
„Regimul naționalist de la Kiev, conform interceptării radio, a interzis negocierile despre capitulare”, a susținut ministerul rus.
„În cazul unei rezistențe ulterioare, aceasta va fi eliminată”, se arată în comunicat.
Ministerul Apărării a susținut că zeci de facilități militare din estul Ucrainei au fost distruse în ultimele atacuri rusești, inclusiv depozite de combustibil și muniție din Severodonețk, Kremmina și alte orașe din regiunile Lugansk și Donețk.
Cine e omul din spatele discursurilor lui Zelenski
ACTUALIZARE ora 13.00 Discursurile președintelui Ucrainean Volodimir Zelenski au stârnit emoție, au stimulat sprijinul internațional și au întărit moralul ucrainenilor încă de la începutul invaziei ruse. The Guardian a vorbit cu oamenii din echipa lui Zelenski.
Dmitro Litvin este un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani, cu nici 200 de urmăritori pe Twitter. El este cel care scrie discursurile lui Zelenski.
„Președintele știe întotdeauna ce vrea să spună și cum vrea să spună. În discursuri, emoțiile sunt cele mai importante. Și, desigur, președintele este autorul emoțiilor și al logicii cuvintelor”, a explicat el.
Litvin spune că și alți lideri mondiali „ar putea să învețe cum să facă” acest lucru.
Litvin și colegii lui din echipa președintelui ucrainean locuiesc și lucrează la Bankova, sediul președinției, încă din primele zile ale invaziei. Serghei Leșcenko, un alt fost jurnalist devenit consilier Zelenski din timpul războiului, spune că Litvin este un fel de asistent literar și artistic: „El adună ideile președintelui în fiecare zi. Este un colecționar de idei și emoții.”
Citiți continuarea articolului: Cine e omul din spatele discursurilor lui Zelenski. „Este un colecționar de idei și emoții”
În Nikolaev nu mai e strop de apă de câteva zile
ACTUALIZARE ora 12.30 Sunt cozi uriașe la apă în orașul Nikolaev, după ce sistemul de alimentare a fost distrus de bombardamente. Localnicii sunt nevoiți să aștepte la rând pentru a lua apă din râuri și izvoare.
Oamenii vin cu sticle și bidoane pentru a-și lua necesarul pentru mai multe zile. Este deja a patra zi în care locuitorii din Nikolaev nu au apă.
În lipsa unui acord, duminică nu se vor deschide coridoare umanitare
ACTUALIZARE ora 12.10 Ucraina și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord privind coridoarele de evacuare pentru a ajuta civilii care fug din zonele devastate de război, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk.
Vereshchuk a mai spus că autoritățile ucrainene au cerut coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și a militarilor ucraineni răniți din Mariupol.
Sâmbătă, părțile au acceptat deschiderea a nouă coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor.
Cinci coridoare de evacuare au fost în regiunea ucraineană Luhansk, în estul țării.
Rușii spun că au distrus o uzină militară lângă Kiev
ACTUALIZARE ora 11.40. Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că a distrus o uzină militară lângă Kiev, în condiţiile în care Moscova îşi intensifică atacurile împotriva capitalei ucrainene.
"În timpul nopţii, rachete de înaltă precizie lansate de avioane au distrus o uzină de muniţii lângă Brovarî, în regiunea Kiev", a anunţat ministerul într-un comunicat pe canalul său Telegram.
Atac cu rachete în Brovarî, în regiunea Kiev
ACTUALIZARE ora 11.20. Orașul Brovarî, din regiunea Kiev, a fost ținta unui atac cu rachete duminică dimineață, a declarat primarul Ihor Sapozko.
Sapozko a spus că drumurile și clădirile au fost avariate și că este posibil să fie întrerupte alimentarea cu energie electrică și apă.
În utlimele trei zile, forțele ruse au lovit ținte în capitala Ucrainei și în orașele din regiune.
Von der Leyen: UE vrea să includă pe lista sancțiunilor și Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia
ACTUALIZARE ora 11.00 Uniunea Europeană intenționează să sancționeze cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, în următorul pachet de sancțiuni, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit BBC. Și alte instituții bancare vor fi sancționate, a spus ea.
„Ne uităm mai departe la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rus”, a spus von der Leyen pentru Bild am Sonntag.
SUA au impus „sancțiuni severe” împotriva Sberbank și unui alt creditor rus, Alfa Bank, la începutul lunii aprilie. Marea Britanie a sancționat de asemenea Sberbank și s-a angajat să pună capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusești până la sfârșitul anului 2022.
Până acum, UE cruțase Sberbank și o altă mare bancă rusească, Gazprombank, deoarece acestea erau principalele căi de plată pentru petrolul și gazul rusesc.
Von der Leyen a spus că UE lucrează la „mecanisme inteligente” pentru a include petrolul în următoarele sancțiuni, potrivit Reuters.
Marea Britanie: Rusia este hotărâtă să forţeze Ucraina să îşi abandoneze cursul euro-atlantic
ACTUALIZARE ora 10.34 Rusia este hotărâtă să forţeze Ucraina să îşi abandoneze cursul euro-atlantic şi vrea să îşi impună propria dominaţie în regiune, chiar dacă Moscova îşi concentrează acum operaţiunile în estul ţării vecine, spun serviciile de informaţii ale armatei britanice.
Forţele ruse continuă să-şi redesfăşoare echipamentele de luptă şi de sprijin din Belarus spre estul Ucrainei, inclusiv spre locaţii în apropiere de Harkov şi de Severodoneţk, a spus Ministerul Apărării al Regatului Unit, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Artileria rusă continuă să lovească poziţii în tot estul Ucrainei, unde Rusia plănuieşte să-şi reia activitatea de ofensivă, se arată în raport.
Ucrainenii se pregătesc pentru răzbunarea lui Putin după scufundarea crucișătorului „Moscova”
ACTUALIZARE ora 10.10 Războiul din Ucraina ar putea intra în curând într-o fază nouă, chiar mai periculoasă. Rusia, furioasă pentru pierderea navei amirale a Flotei Mării Negre, crucișătorul „Moscova”, a amenințat cu „consecințe imprevizibile” dacă SUA continuă să furnizeze arme Ucrainei, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că lumea ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice, relatează CNN.
Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a forțelor armate din sudul Ucrainei, spune că atacurile cu rachete din ultimele zile, inclusiv asupra civililor, sunt răzbunarea rușilor pentru scufundarea crucișătorului „Moscova”.
„Știm cu toții că nu vom fi iertați”, a spus ea, acuzând Rusia că folosește „muniții cu dispersie interzise de convențiile internaționale”.
Misiunea ONU pentru Drepturile Omului din Ucraina a anunțat anterior că a primit informații credibile că forțele armate ruse au folosit bombe cu dispersie în zonele populate din Ucraina. Organizația neguvernamentală Human Rights Watch a confirmat, de asemenea, utilizarea de către Rusia a acestui tip de bombe.
Oficialii ucraineni au spus ieri că situația din regiunile Nikolaev și Herson din sudul Ucrainei este „din ce în ce mai ostilă”, după ce forțele ucrainene au scufundat crucișătorul „Moscova”.
Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov avertizează: Putin ar putea folosi arme nucleare
ACTUALIZARE ora 10.00 Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme nucleare în Ucraina, scrie BBC.
Nina Hrușciova, profesor de relații internaționale în SUA, a declarat că ea crede că președintele rus Vladimir Putin va face până la urmă tot ce este posibil pentru a obține victoria în război.
„Cred că Putin intenționează să câștige acest război și plănuiește să-l câștige cu orice preț. Dacă are nevoie să declare victoria, ar putea recurge la arme tactice nucleare. Nu fac predicții, dar acesta ar putea fi una dintre opțiunile pe care rușii ar putea fi pregătiți să le folosească”, a spus ea.
Nina Hrușciova este cercetător la New York şi critică de multă vreme politica lui Vladimir Putin. Ea a spus că se teme că Moscova ar putea folosi armele tactice nucleare, iar asta ar avea efecte devastatoare asupra Ucrainei.
Oligarhii ruși fug în Turcia ca să scape de sancțiuni
ACTUALIZARE ora 9.30 Un iaht deținut de magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska a sosit sâmbătă într-un golf din apropierea stațiunii Gocek din sud-vestul Turciei, în timp ce mai mulți miliardari ruși se îndreaptă spre Turcia pentru a fugi de sancțiunile occidentale din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei, scrie Reuters.
Deripaska, fondatorul gigantului rus de aluminiu Rusal (RUAL.MM), a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie. Anterior, el a cerut pace.
Un martor Reuters a văzut iahtul Clio de 73 de metri sosind sâmbătă în largul coastei Gocek. Nava sub pavilionul Insulelor Cayman a rămas acolo într-un golf.
Sosirea iahtului Clio în apele turcești vine după ce două super-iahturi deținute de miliardarul rus Roman Abramovici, a cărui participare la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia de la Istanbul a surprins, au acostat în porturile turcești.
Cum a fost spulberată elita armatei lui Putin
ACTUALIZARE ora 9.00 În timpul invaziei din Ucraina, armata Rusiei a pierdut mai mulți comandanți și ofițeri de elită. Cel puțin opt generali ruși și mai mulți ofițeri cu rang superior au fost uciși în lupte. Moartea generalilor i-a făcut pe unii analiști să se întrebe de ce militari cu grad superior din armata ruse sunt atât de aproape de linia frontului, scrie Insider.
Cu pierderi atât de mari, unii experți consideră că generalii nu au fost pur și simplu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că, cel mai probabil, Ucraina îi vizează în mod special. Pe de altă parte, este neobișnuit ca astfel de ofițeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de linia frontului, experții militari considerând că Vladimir Putin i-a trimis acolo pentru a prelua control asupra operațiunilor care, în unele zone, s-au blocat.
Fostul șef al CIA, David Petraeus, spunea că moartea atâtor generali într-un timp atât de scurt este un lucru „foarte, foarte neobișnuit” și reprezintă o dovadă a faptului că dispozitivul de comandă și control al armatei ruse nu funcționează.
Pentru că armata Ucrainei este depășită numeric de cea a Rusiei, țintirea ofițerilor superiori ar putea fi o parte importantă a războiului informațional, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.
Pentru ca Ucraina să vizeze anumiți ofițeri ruși, trebuie să știe unde sunt aceștia. Analiştii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut să ofere indicii despre localizarea anumitor ţinte.
Citiți continuarea materialului: FOTO. Cum a fost spulberată elita armatei lui Putin. Moartea celor peste 20 de generali și comandanți ruși și ce s-a spus în Rusia despre ei
Imaginile cu care Rusia vrea să convingă lumea că marinarii de pe nava Moscova au supraviețuit
ACTUALIZARE ora 8.30 Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care arată zeci de bărbați îmbrăcați în uniforme de Marină, despre care a spus că ar fi chiar echipajul crucișătorului Moscova. Ei s-au întâlnit la Sevastopol cu șeful Marinei Ruse, care le-a spus că vor rămâne în continuare în cadrul forțelor navale, deși nu mai au un vapor. Acestea sunt primele imagini în care pot fi văzuţi presupuşi membri ai echipajului crucişătorului Moskva, scufundat joi, scrie BBC.
În înregistrarea video de 30 de secunde pot fi văzuți câțiva zeci de bărbaţi în uniforme de marinar aliniaţi în faţa şefului marinei, amiralul Nikolai Yevmenov.
Nu este clar însă când a avut loc întâlnirea.
"Comandantul şef al marinei, amiralul Nikolai Yevmenov, şi comandantul flotei Mării Negre s-au întâlnit cu echipajul crucişătorului Moskva la Sevastopol", în Crimeea, a informat ministerul rus într-un scurt comunicat de presă.
Amiralul Yevmenov "a informat echipajul crucişătorului că ofiţerii, aspiranţii şi marinarii vor continua să servească în marină", a adăugat el.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Rușii spun că au doborât un avion ucrainean cu arme trimise din Occident
ACTUALIZARE ora 8.00 Rusia anunță că unitățile sale de apărare aeriană au doborât un avion militar ucrainean care ar fi transportat arme trimise de țările occidentale.
Aeronava ar fi fost țintită și distrusă în afara orașului Odesa, aflat în sud-vestul țării. Informația nu a fost confirnată de autoritățile de la Kiev.
În același timp, rușii spun că în ultimele 24 de ore, aviația militară a lovit zeci de locuri unde se aflau concentrate numeroase trupe ucrainene și echipamente, dar și uzine unde se produce armament și tehnică militară.
Zelenski: Eliminarea armatei noastre, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor
ACTUALIZARE ora 7.45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din orașul-port Mariupol din sud va pune capăt discuțiilor cu Rusia.
Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, Zelesnki a spus că din punct de vedere al victimelor: „Mariupol ar putea fi ca 10 Borodianska. Eliminarea armatei noastre, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor”.
Președintele Ucrainei a afirmat că Ucraina nu va da ceda și nu va negocia nici teritoriul, nici oamenii săi, adăugând: „Cu cât sunt mai multe locuri precum Borodianka, cu atât va fi mai greu”.
Anterior, Ucraina a insistat că trupele sale încă rezistă în ruinele din Mariupol, unde forțele ucrainene au fost împinse înapoi la fabricile de metal Azovstal din apropierea portului.
Bombardamente în Harkov
ACTUALIZARE ora 7. 35 Orașul Harkov a fost puternic bombardat. Din informațiile existente până acum, doi oameni a murit și 18 sunt răniți, după ce proiectilele au căzut peste zona centrală a orașului.
Este al doilea atac în două zile care vizează zonele rezidențiale.
10 oameni au murit și 35 au fost răniți în urma unui tir cu rachete.
Rapoarte despre explozii la Kiev
ACTUALIZARE ora 7. 30 S-au auzit explozii în capitala Kiev, relatează Reuters.
Ieri, o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite în atacuri aeriene asupra orașului.
Între timp, mass-media locală The Kyiv Independent spune că alerte de raid aerian au fost emise în aproape toate regiunile ucrainene la primele ore.
Încă un general rus a murit în Ucraina
ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 3.00 Generalul rus Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, a fost ucis săptămâna aceasta în Ucraina. Informația a apărut abia sâmbătă, când generalul a fost înmormântat la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării, iar anunțul a venit indirect, printr-un mesaj de condoleanțe transmis de municipalitate.
Orașul Sankt Petersburg își exprimă condoleanțe pentru moartea comandantului adjunct al Armatei a 8-a a Rusiei, generalul-maior Vladimir Frolov, care a murit în Ucraina în această săptămână, a anunțat biroul de presă al municipalității. Guvernatorul din Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov, a participat la înmormântare, care a avut loc sâmbătă la cimitirul istoric Serafimovski, se arată în comunicat.
Zelenski avertizează din nou: Lumea să se pregătească pentru un posibil atac nuclear din partea Rusiei
ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 2:30 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat din nou, sâmbătă, într-un interviu, că lumea „trebuie să se pregătească” pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone folosirea armelor nucleare.
„Nu trebuie să așteptăm momentul în care Rusia va decide să-și folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a declarat preşedintele Zelenski, sâmbătă, într-o discuție cu mai mulți jurnaliști ucraineni. El a spus că este convins că ruşii n-ar ezita să folosească orice armă.
Este nevoie de „medicamente (împotriva radiaţiilor), de adăposturi antiaeriene”, a detaliat el.
Ultimatum rus pentru Mariupol: Vă predați sau muriți!
ACTUALIZARE 17 aprilie, ora 1:00 Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), a anunțat agenția de presă Tass, preluată de Reuters.
Rusia afirmase anterior că toate zonele urbane din oraș „au fost curățate” de forțele ucrainene și că mai există doar un grup restrâns de luptători, atât ucraineni, cât și străini, care s-a refugiat în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov.
Viețile celor care se predau vor fi cruțate, susține ministerul rus. Luptătorii ucraineni care rămân în Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați, declarase anterior Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), susținută de Rusia.
Tass îl citează pe generalul-colonel Mihail Mizințev, directorul Centrului Național rus pentru Managementul Apărării, care a declarat că situația din uzină este „catastrofală”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că aproximativ 2.500 de luptători ucraineni se află în interiorul uzinei, dar ieșirea lor este blocată de trupele ruse, potrivit agenției de presă de stat Tass.
Anterior, sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, recunoscuse că situația din Mariupol „rămâne extrem de gravă”, dar nu a făcut niciun comentariu despre afirmațiile Rusiei potrivit cărora întreaga zonă urbană ar fi fost evacuată.
Orașul a trecut prin lupte grele de la începutul războiului, care s-au intensificat de când forțele rusești s-au retras din jurul capitalei Kiev și s-au alăturat ofensivei din estul Ucrainei.
Editor : G.M.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi ucraina
- live text ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News