Video Poate fi învins generalul Dvornikov în Ucraina? Expert: Cred că va face o greșeală, va trimite acea teroare pe lanțul de comandă

Data actualizării: Data publicării:
aleksandr dvornikov la o parada de ziua victoriei saluta stand in picioare intr-o masina decapotabila
Aprilie 2021, Rostov pe Don. Aleksandr Dvornikov ia parte la repetiții pentru parada de 9 Mai Foto: Profimedia Images

Rușii au fost înfrânți în nordul Ucrainei, lângă Kiev, dar nu au pierdut decât o parte din forțe. Bătălia pentru Donbas, care se poate declanșa oricând și la comanda căreia va fi temutul general Aleksandr Dvorkinov, numit și „călăul din Siria”, va fi decisivă pentru durata și pentru soarta războiului, a arătat, la Digi24, expertul militar Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă.

După negocierile pentru acordul Minsk 2, când ucrainenii au ieșit în ofensivă, atunci s-au pus bazele victoriilor pe care vedem că le-au obținut azi. Soldații și ofițerii de pe teren ucraineni au descoperit atunci că ei pot învinge cu structura lor, cu armamentul și modul de gândire descentralizat, aceste batalioane tactice de luptă, spune Sandu Valentin Mateiu.

Întrebat care ar fi tactica, dacă există vreuna, prin care generalul Aleksandr Dvornikov ar putea fi învins, comandorul a explicat că Dvornikov va căuta să facă ceea ce orice militar, orice general bun face, dar la asta se va adăuga brutalitatea rusească, care ține de experiența lui.

Ce tactică va aplica Aleksandr Dvornikov în Ucraina

„Mai întâi va încerca să obțină superioritate aeriană. Deja am văzut masate avioane Su-30, Su-35, Su-34, care este vânător bombardier, pe aerodromurile din vecinătatea Donbas. Acțiunile vor fi simultane. El va încerca în primul rând să obțină această superioritate aeriană. În al doilea rând, va masa artileria, cu care va încerca să „înmoaie” apărarea fixă, mai ales cea statică - pentru că acolo ucrainenii au făcute fortificații în anumite zone. După aceea, va începe această manevră cu masa, pentru că deja va concentra cât mai mult. Au apărut deja acele coloane care vin dinspre nord, zona Kiev, spre Donbas. De asemenea, cred că va încerca să compenseze, să învețe din greșelile pe care le-au făcut până acum”, a detaliat expertul militar.

Greșeala lui Dvornikov

Totuși, comandorul Sandu Valentin Mateiu nu crede că generalul Dvornikov va putea să schimbe fundamental tactica rusă și în plus, este posibil să facă o greșeală.

„Nu poți schimba structura, organizarea, gândirea ofițerilor. Și cred că va face o greșeală: va trimite acea teroare pe lanțul de comandă. Deja există presiunea lui Putin. Putin ați văzut ce a făcut: de la iubiții lui din FSB schimbați, îi schimbă pe toți, îi bagă pe toți în spitale. S-ar putea să vedem această presiune imensă pe lanțul de comandă, care va fi o greșeală”, a explicat Sandu Valentin Mateiu.

Ce i-ar trebui Ucrainei pentru a învinge

Întrebat de ce ar avea nevoie Ucraina pentru a obține încă o victorie, el a spus că în primul rând are nevoie de „puțin curaj din partea Occidentului ca această cursă a reînarmării cu armament greu să depășească viteza de reorganizare a rușilor”. 

Al doilea lucru ar fi puțin noroc pentru ca Mariupolul, port esențial pentru ruși, să rămână în continuare o redută ucraineană. Dacă pică Mariupol, ar fi o înfrângere pentru ucraineni. Păstrarea Mariupolului pare extrem de dificilă, dar poate nu cu totul imposibil. „Acolo, raportul (de forțe) e de 4-5 la 1, deci dacă o luăm numeric, Mariupolul trebuia să pice demult. Are nevoie de noroc ca acel Mariupol să vină un Stalingrad, deși este mult mai greu - apărătorii de la Mariupol au în spate Azovul, în care e marina rusă, n-au Volga unde sunt sprijiniți de ai lor, cum a fost la Stalingrad”, a explicat comandorul Mateiu.

Un al treilea lucru de care ar avea nevoie Ucraina și pe care analistul îl vede realizabil este „o capacitate rapidă de a transforma civilii în soldați”. Ei acum au foarte mulți civili disponibili, au și rezerviștii chemați, dar au și tinerii care s-au oferit voluntari, practic orice bărbat care a rămas în Ucraina și nu are o situație specială, spune comandorul.

„În orice luptă, rezerva - unitățile pe care le ții să le disloci într-un teatru - este marea problemă: când, unde o ții și mai ales când o aloci? Să vă dau un exemplu, să înțelegeți această situație: în al Doilea Război Mondial, Germania, oricât de disperată era situația, păstra o rezervă. Acum apare întrebarea: dacă dislocăm trupele de la Kiev, care în bună parte sunt rezervă acum, că nu mai am front, nu mă poate ataca de acolo? De ce credeți că l-a invitat la Vladivostok Putin pe Lukașenko (președintele belarus - n.r.)? Dictatorul bătrân este viclean: m-ai salvat de propriul meu popor când m-ai sprijinit, îmi dai bani, financiar, dar de ce sunt într-un război din care aș putea să ies foarte șifonat? Poate pic acasă! A existat o grupare în Belarus, mai la vest, care n-a atacat. Dacă ataca, tăia linia pe direcția Liov”, a arătat comandorul.

Cât va dura războiul din Ucraina?

Dat fiind ce s-a întâmplat până acum, vom avea un război de lungă durată în Ucraina? a mai fost întrebat Sandu Valentin Mateiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Dacă ucrainenii rezistă acum în Donbas, va fi scurt. Dacă nu rezistă, va fi lung”, a răspuns comandorul.

„Pentru că avem o doua înfruntare. Dacă reușesc încă o victorie împotriva armatei ruse, Putin trebuie să reconsidere ideea agresiunii militare - timpul curge la nivel strategic, economic și politic în defavoarea Rusiei. Orice manevre ar face Moscova cu prietenia cu sino (China - n.r.), sancțiunile vor începe să muște, presiunea socială crește. Chiar dacă ascund cadavrele militarilor ruși, îi trimit în loturi mici să nu vadă oamenii și plătesc familia ca să accepte în tăcere moartea copilului, asta se va acumula în societatea rusă.  Lipsurile se vor acumula, chiar și majoritatea, care preferă să gândescă cu stomacul, se va ridica. Ei, și atunci, Putin va evita un război de lungă durată”, a argumentat Sandu Valentin Mateiu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...