Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov - un general cu experiență de teren căpătată în Siria, dar și în Cecenia - pentru a conduce războiul din Ucraina, în condițiile în care armata rusă își schimbă acum planurile, după eșecul de a cuceri Kievul.
Un oficial american și unul european au confirmat pentru CNN că generalul Aleksandr Dvornikov, comandantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, a fost numit comandant al teatrului de operațiuni în campania militară rusă din Ucraina.
Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat sâmbătă la Sky News că Moscova a numit un general cu un palmares „destul de sălbatic” în Siria, pentru a încerca să câștige măcar un teritoriu în Donbas pe care Putin să-l poată prezenta ca pe o victorie.
Forțele ruse care au invadat Ucraina la 24 februarie au atacat pe mai multe fronturi și au dat impresia de dezorganizare, fiind comandate separat din districtele militare din care veneau. Lipsa coordonării și o proastă comunicare au contribuit la eșecul „operațiunii speciale”, au arătat analiștii militari.
Numirea unui comandant al ostilităților din Ucraina „arată că Rusia recunoaște că lucrurile merg extrem de prost și că trebuie să facă ceva diferit”, a comentat oficialul european citat de CNN.
Noul comandant, cu o experiență vastă pe câmpul de luptă, este așteptat să asigure coordonarea necesară pentru asaltul care se pregătește acum în regiunea Donas. În același timp, sunt de așteptat și mai multe atrocități.
Adept al tacticii „pământului pârjolit”
Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a susține guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.
Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de Erou al Federației Ruse pentru modul în care a condus intervenția militară rusă din Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.
În iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armată.
Cât timp Dvornikov s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusești au bombardat cartierele dens populate, provocând numeroase victime civile, iar orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.
Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.
„Bashar al-Assad nu este singurul care trebuie tras la răspundere pentru uciderea civililor în Siria - și generalul rus ar trebui să fie tras la răspundere”, a declarat Rami Abdulrahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație a opoziției siriene cu sediul în Marea Britanie. Abdulrahman spune că generalul Dvornikov a jucat un rol-cheie în organizarea forțelor ruse și siriene pentru a lupta împotriva Statului Islamic, care a controlat o mare parte din estul Siriei, scrie The New York Times.
„Era un comandant adevărat, foarte serios, mândru de armata rusă și de istoria sa militară”, a declarat pentru NYT, sub protecția anonimatului, un comandant dintr-o miliție creștină siriană, care a luptat alături de forțele ruse. „Nu prea dormea, dar petrecea ore în șir făcând exerciții fizice. Este foarte organizat, cu o memorie bună”, a declarat sirianul.
Înainte de faptele de arme din Siria, între 2000 și 2003 Dvornikov a participat la lunga campanie rusă de „pacificare” din nordul Caucazului, inclusiv în cel de-al doilea război cecen, cel care a lăsat capitala Ceceniei, Groznîi, în ruine.
Aleksandr Dvornikov, în spatele atacului din gara Kramatorsk?
Forțele ruse au folosit o abordare la fel de dură și acum, în unele părți ale Ucrainei, lovind clădiri rezidențiale și punând la pământ o mare parte din orașul-port Mariupol.
„Vom vedea cât de eficient se dovedește a fi acest lucru. Doctrina rusă, tacticile rusești au rămas cam la fel din timpul Afganistanului. Fac lucrurile în același vechi stil”, a spus oficialul european citat de CNN.
Analiștii militari și oficialii americani familiarizați cu evaluările serviciilor de informații spun că generalii ruși au ca obiectiv să-i prezinte lui Vladimir Putin progrese semnificative pe câmpul de luptă până la 9 Mai, Ziua Victoriei, când Rusia celebrează înfrângerea Germaniei naziste și marchează în mod tradițional această ocazie cu o paradă fastuoasă în Piața Roșie din Moscova.
Oficialii americani anticipaseră că Putin va numi probabil la comandă un general ale cărui forțe au operat în sudul Ucrainei, deoarece acolo rușii au cucerit mai mult teritoriu, spre deosebire de încercarea de a înconjura Kievul și orașele din nordul Ucrainei, efort care s-a încheiat recent cu o retragere.
Oficialul european atrage atenția însă că acest „termen-limită autoimpus” i-ar putea determina pe ruși să facă greșeli suplimentare.
Pe de altă parte, este de așteptat ca forțele rusești să comită acum și mai multe atrocități, așa cum s-a întâmplat la Bucha, suburbie a Kievului, în cele câteva săptămâni în care s-a aflat sub ocupație rusă, iar unele surse cred deja că generalul Dvornikov s-ar afla în spatele atacului de acum câteva zile din gara Kramatorsk, care s-a soldat cu cel puțin 52 de morți, majoritatea femei, copii și bătrâni.