Divorț cu voie bună în Marea Britanie. Petreceri de stradă, jocuri de lumini și promoții la bere în pub-uri vor însoți ieșirea Regatului din Uniunea Europeană. În câteva ore va veni acel moment așteptat de trei ani și jumătate: vineri, 31 ianuarie 2020, la ora 23:00, ora Londrei, britanicii vor spune „adio” Uniunii Europene. La București va fi deja sâmbătă, 1 februarie, ora 1:00. Nu toată lumea în Regat va fi însă fericită. Sunt de așteptat și proteste ale celor care se opun Brexitului. Ei trebuie să se resemneze, însă, fiindcă nimic nu mai poate împiedica acest moment cu adevărat istoric pe care îl trăim.
„Această piață din fața Parlamentului va fi plină ochi. Cei care și-au dorit ca țara lor să iasă din UE și-au propus să vină aici, pentru a sărbători acest moment istoric”, transmite trimisul special Digi24 la Londra, Alexandra Albu.
Un episod istoric, într-adevăr, pentru Marea Britanie, de care ne mai despart câteva ore. Într-o țară dezbinată, locuitorii regatului vor ieși din Uniunea Europeană în noaptea de vineri spre sâmbătă fără să știe exact ce le rezervă viitorul.
„Cred că oamenii se bucură că s-a încheiat (acest proces, n.red.)” - spune o femeie britanică.
„Este o pierdere imensă, așa simt”, mărturisește o turistă din Germania.
Un eveniment fără precedent ca Brexitul devine un magnet pentru jurnaliști din toată lumea. Au venit să observe, să filmeze și au ajuns să simtă tensiunea din Marea Britanie.
Pasi Myöhänen - jurnalist finlandez: „Brexit reprezintă o schimbare uriașă. Această țară este atât de divizată între cei care vor Brexit și cei care nu-l vor deloc! Cred că aici este cea mai mare problemă”.
Ce se schimbă pentru români
Pentru românii și ceilalți europeni care trăiesc în Regat deocamdată nu se va schimba nimic. Teoretic și deocamdată nu îi alungă nimeni acasă. Dar teama există.
„Situaţia este puţin cam stresantă, atât pentru românii care locuiesc în Anglia, cât şi pentru englezii care angajează români”, recunoaște Emanuel Cioancă, român din Marea Britanie.
„Nu avem de gând să plecăm prea curând, cel puțin nu termină copiii școala și își stabilesc un viitor”, spune Veronica Apostol, o altă româncă stabilită în Marea Britanie. Cei care au statul legal în Regat și au probleme pot să ceară ajutorul specialiștilor în domeniul imigrației. Trebui să fieînsă, atenți la șarlatani.
„Nu oricine are dreptul legal să ofere consiliere pe probleme de imigrație. Le recomand să nu plătească pe nimeni înainte și să caute ajutor gratuit”, avertizează Florina Tudose, reprezentanta unui ONG din Marea Britanie.
Decizia ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar a fost luată în urma unui referendum, acum patru ani.