Apele învolburate ale Tamisei au inundat mii de case şi continuă să ameninţe peste 2.500 de locuinţe în comitatele Berkshire şi Surrey, situate în vestul Londrei. Totuşi, capitala este protejată de câteva decenii de un baraj. În apropierea zonelor inundate se află şi castelul Windsor, al reginei Elisabeta. Oficialii au emis 16 alerte de inundaţii.
„În mod clar, oamenii s-au confruntat cu situaţii foarte dificile şi se vor confrunta cu situaţii dificile. Şi de aceea vom face tot posibilul pentru a-i ajuta. Am adus mai multe pompe”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.
Sinistraţii dau vina pe Guvern pentru modul în care a fost gestionată situaţia. Oamenii politici au însă alt punct de vedere.
„Desigur, oamenii pe care i-am întâlnit peste noapte şi dimineaţa sunt mai interesaţi să afle cine dă vina pe cine ci de modul în care oamenii vor colabora pentru a se asigura că afacerile lor vor fi reluate în plină forţă”, crede vicepremierul Nick Clegg.
Guvernul a trimis armata în regiunile inundate pentru a ridica diguri din saci cu nisip şi pentru a ajuta la evacuarea victimelor.
Şi în sud-estul Franţei şi în regiunile de pe coasta atlantică sunt mii de locuinţe inundate sau ameninţate de ape. Autorităţile franceze au avertizat că urmează încă o săptămână dificilă, cu ploi torenţiale.
Şi Italia este afectată de vremea rea. Nordul şi centrul ţării sunt în continuare sub ameninţarea unui nou val de inundaţii. Traficul rutier este îngreunat, iar autorităţile au închis mai multe şcoli.