Şeful statului rus a început o vizită de două zile în Ucraina, pentru a sărbători 1.025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, relatează Mediafax.
„Suntem cu toţii moştenitori spirituali a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 1.025 de ani. În acest sens, suntem un popor unit”, a declarat Vladimir Putin, evocând creştinarea, în anul 988, a Rusiei Kievene, primul stat al slavilor estici.
Festivităţile religioase la care participă preşedinţii sârb, Tomislav Nikolici, şi moldovean, Nicolae Timofti, se desfăşoară înaintea unui summit la Vilnius, în noiembrie, care ar putea să se încheie cu un acord de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană.
„Vom respecta orice alegere a poporului ucrainean” privind integrarea în structurile postsovietice, dominate de Moscova, a subliniat Vladimir Putin, adăugând că, reunite, economiile celor două ţări vor fi mai competitive.
„În prezent, asistăm la o concurenţă foarte puternică pe pieţele mondiale. Doar unindu-ne eforturile vom putea să devenim competitivi şi să câştigăm în această luptă încrâncenată”, a apreciat preşedintele rus.
„Putem şi o vom face”, a adăugat el.
„Avem multe interese comune care pot crea condiţii favorabile dezvoltării economiilor noastre", a subliniat, la rândul său, preşedintele Viktor Ianukovici.
Moscova îndeamnă de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea sa europeană pentru a se întoarce către est şi a invitat această ţară să se integreze într-o uniune vamală formată pentru moment din Rusia, Kazahstan şi Belarus.
Fostă republică sovietică situată la porţile Europei, Ucraina este împărţită, de la independenţa sa în 1991, între Rusia şi Occident.
De la preluarea conducerii ţării, în 2010, preşedintele Viktor Ianukovici încearcă să întreţină legături mai strânse cu UE, rămânând însă în relaţii bune cu Rusia.
Relaţiile dintre Kiev şi Uniunea Europeană s-au deteriorat după încarcerea fostului premier Iulia Timoşenko, în 2011.