Ungaria taie la sânge impozitul pe profit. Premierul Viktor Orban a anunţat astăzi că de anul viitor acesta ar putea fi dus la 9%. În prezent există o cotă maximă de 19%.
Însă, o asemenea facilitate fiscală vine cu o condiţionalitate. Guvernul de la Budapesta va tăia impozitul dacă obţine de la companii, de la angajatori, acordul pentru ridicarea salariului minim pe economie. La acesta nu a fost anunţat un nivel, dar ideea ar fi ca, pentru firme să fie un impact neutru. Ceea ce nu se va întâmpla cu bugetul. Pentru că impactul acolo se va vedea, în încasările bugetare. Mai ales că tăierea importantă ar fi la firmele mai mari. Ungaria are acum două cote de impozit pe profit- 10% pentru firmele care au venituri anuale de până la 1,6 milioane de euro şi 19% pentru ce depăşeşte acest nivel.
Chiar dacă odată cu majorarea salariului minim nu ar exista un efect imediat asupra profitabilităţii companiilor, o cotă foarte redusă va fi extrem de atractivă pentru investitori. România începe să arate scump cu impozitul de 16%. Cu Ungaria la 9% în perspectivă, cu Bulgaria de mulţi ani la 10, cota noastră unică îşi pierde cu totul strălucirea de altădată. Mai ales că, după Brexit, până şi Marea Britanie a ajuns să cocheteze cu ideea de a reduce taxarea corporaţiilor până la 15%.
Pentru a păstra competivitatea ar fi nevoie de o intrare în noile reguli ale jocului, dar la noi relaxarea fiscală pe taxele de consum face imposibilă modificarea celor pe afaceri, pentru că nu mai e loc. Ca ţară încă mai avem atractivitatea dată de forţa de muncă ieftină faţă de ce avem mai la vest, dar ne dorim totuşi să nu mai fim faimoşi pentru asta.