Viitorul UE în viziunea franco-germană: Un superstat cu mai multe viteze

Data publicării:
steag UE ec-1.europa.eu

Germania şi Franţa răspund Brexitului cu un plan pentru o Europă mai unită şi mai puternică. O Europă cu decizii comune în domeniul securităţii, o Europă cu măsuri unice pentru fenomenul migranţiei. Planul franco-german prevede şi o forţă multinaţională care să păzească frontierele terestre şi maritime ale blocului comunitar. Sunt câteva dintre propunerile făcute de miniştrii de Externe din Germania şi Franţa, care îşi doresc chiar şi un Fond Monetar European.

Citiţi şi:

Polonia: Duetul franco-german nu mai poate face ceva nou pentru UE

UE va negocia un Brexit după ce Londra va activa Articolul 50, anunţă Merkel, Hollande şi Renzi


Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier şi omologul francez, Jean-Marc Ayrault au pus punct acest document şi îl vor prezenta, la Praga, statelor din Grupul Vişegrad: Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia. Documentul, intitulat „O Europă puternică într-o lume nesigură", a fost postat pe site-ul Ministerului german de Externe. Este un plan care recunoaşte că există ambiţii diferite de integrare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că aplicare acestui plan ar putea avea ca efect o Europă cu mai multe viteze.

Franţa şi Germania au o viziune comună a Europei ca o uniune de securitate, bazată pe solidaritate şi asistenţă reciprocă între statele membre, susţinând o politică comună de securitate şi apărare.”

În primul rând, Uniunea Europeană ar trebui să devină o uniune de securitate, bazată pe solidaritate şi pe ajutor reciproc între statele membre, care trebuie să susţină o politică comună se apărare şi securitate, astfel încât UE să contribuie la pacea şi stabilitatea lumii. Iar pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm în prezent, Germania şi Franţa propun o Agendă Europeană de Securitate, care să includă toate aspectele care ţin de siguranţă şi apărare. Acest lucru presupune informaţii şi analize împărtăţite între statele membre, astfel încât să fie stabilite corect priorităţile unei strategii comune. Astfel, Uniunea Europeană va avea propria expertiză în domeniu, propriiile instrumente de acţiune şi un lanţ de comandă civil-militar permanent. Deci, va putea plănui şi conduce operaţiuni civile şi militare.


„Pe termen lung, ar fi rezonabilă extinderea prerogativelor Procurorului European, pentru a include lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate. Acest lucru ar presupune armonizarea codurilor penale între statele membre.”

Planul franco-german vorbeşte şi despre extinderea prerogativelor Procurorului European, care - pe lângă litigiile financiare - să se ocupe şi de terorism şi crimă organizată.

„Nu vor exista răspunsuri naţionale la provocarea migraţiei, care este cu adevărat o provocare europeană a secolului al XXI-lea.”

Migraţia este o altă problemă abordată de cei doi miniştri de Externe. Ei propun eliminarea soluţiilor naţionale pentru a face faţă acestei provocări a secolului al XXI-lea. De aseamenea, securizarea graniţelor externe ale UE nu ar mai trebui să fie doar o preocupare internă a statelor vizate, ci o responsabilitate comună.

„Suntem hotărâţi ca la nivelul UE să stabilim prima forţă multinaţională care să ne păzească frontierele terestre şi maritime.” 

UE ar trebui să pun bazele primei forţe muntinaţionale care să păzească frontierele terestre şi maritime ale blocului comunitar. Baza o reprezintă FRONTEX, care în viitor va avea personal permanent, dar şi echipamentul tehnic necesar pentru a-şi duce la îndeplinire sarcinile.

Polonia: Nu este o soluţie bună

Înaintea reuniunii în care statelor Grupului Vişegrad le va fi prezentat şi, probabil, argumentat, planul franco-german, ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că acesta nu este o soluţie bună.

„Aceasta nu este o soluţie bună, desigur, deoarece de la momentul la care Uniunea Europeană a fost inventată... s-au schimbat multe. Sentimentele în ţările europene sunt diferite. Sunt idei vechi şi nu nu luăm în considerare ce s-a întâmplat la referendumul din Marea Britanie”, a declarat oficialul polonez pentru postul public de televiziune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...