Vântul puternic din Marea Britanie îi pune la grea încercare pe oficiali. Un copac a fost dărâmat de vijelie chiar în timpul unui interviu dat de un reprezentant al Agenţiei de Mediu. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Incidentul a avut loc într-un comitat din Vestul Angliei, regiunea devastată de furtuna puternică şi ploile torenţiale care au provocat inundaţii.
Sute de mii de case au rămas fără curent electric în timpul ultimei furtuni. Este cod roşu de vânt în mai multe regiuni din nord-vestul Regatului Unit şi în Irlanda si sute de alerte de inundaţii în Anglia şi Ţara Galilor. Meteorologii avertizează că inundaţiile ar putea continua încă două luni.
„Mă chinui să stau în picioare. Simt picăturile care îmi lovesc mâna de parcă cineva ar înfige ace în mine”, relatează un reporter de la faţa locului.
În nord-vestul Marii Britanii, rafalele de vânt au atins 160 de kilometri pe oră. Au apărut probleme pe şosele şi pe calea ferată. Localităţi întregi se luptă cu inundaţiile: în sud-vestul Londrei, porţiuni din autostrada M3 au fost inundate de Tamisa. Situaţia nu este mai bună nici la periferia capitalei britanice, unde sute de case au fost evacuate.
Unii britanici par deja resemnaţi în faţa furiei naturii. „În final, suntem o mică insulă şi Mama Natură este incredibil de puternică”, consideră unul dintre ei.
„Vom face tot ce este necesar pentru a ajuta familiile, oamenii, comunităţile să treacă peste aceste vremuri dificile. Trebuie să spun că, din cauza nivelului mare de precipitaţii, lucrurile se vor înrăutăţi înainte să se îmbunătăţească”, a declarat în acest context premierul britanic David Cameron.
Probleme sunt şi peste Ocean, în sudul Statelor Unite, care este afectat de o neobişnuită furtună de zăpadă şi ploaie îngheţată. Peste 100.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică în Alabama, Georgia şi Carolina de Nord, iar mii de curse aeriene au fost anulate de pe aeroporturi de sud-estul Americii.