„1 Mai! Uraaa!”, au strigat participnații. Un entuziasm cum nu s-a mai văzut din epoca sovietică i-a cuprins din nou pe cei aproape 100.000 de ruşi care au participat la parada organizată de 1 Mai. Cu steaguri ale Rusiei, pancarte şi bannere cu mesaje de susţinere pentru preşedintele Vladimir Putin, manifestanţii au umplut Piaţa Roşie din Moscova.
La marş au participat reprezentanţi ai sindicatelor din toată ţara, aşa cum se obişnuia şi în perioada sovietică. Cei care au trăit acele vremuri sunt mândri acum de reînvierea vechilor tradiţii.
„În perioada sovietică în fiecare an aveam parte de un marş de 1 Mai. Dorim să reînviem vechile tradiţii. Ne-a fost dor de astfel de adunări”, a declarat o participantă. „Cu ajutorul guvernului şi al preşedintelui nostru, această sărbătoare şi-a recâştigat măreţia de altădată”, spune o altă femeie.
Nici tinerii nu au fost ocoliţi de entuziasmul muncitoresc. „Piaţa Roşie este simbolul oraşului nostru. Este locul ideal în care bravii noştri muncitori şi veterani pot mărşălui. Astfel încât, parada nu putea să aibă loc altundeva”, consideră un reprezentant al tinerei generații.
Festivităţile au fost atent regizate pentru a scoate în evidenţă anexarea Crimeei de către Rusia drept o mare realizare a liderului de la Kremlin.
„În acest an, Federaţia Rusă s-a lărgit prin alipirea a două noi regiuni: Crimeea şi Sevastopol. Să le urăm bun venit!”, a declarat deputatul rus Andrei Isaev.
Două milioane de oameni au participat la defilările organizate în toată ţara, spun autorităţile. Ziua de 1 Mai este sărbătoare naţională în Rusia încă din 1992, după căderea comunismului, când Ziua Internaţională a Solidarităţii Muncitorilor a fost redenumită Sărbătoarea Primăverii şi a Muncii.
Comentariul lui Emil Hurezeanu în emisiunea „Jurnalul de Seară”:
„Această alăturare între comunism și naționalism a funcționat în perioadele critice”, spune analistul Emil Hurezeanu.
„Federația Rusă este într-o perioadă critică, chiar dacă euforică, de exaltare a dimensiunii naționale. Ceea ce face Putin este recuperarea unui experiment foarte ciudat - încă neclar pentru toată lumea în afara Federației Ruse, probabil și pentru unii ruși - de recuperare a națiunii ruse dincolo de frontiere. Asistăm la cuplarea, recuperarea unor rămășițe, vestigii – dar vii încă – ale ideologiilor colectiviste, ale acționismului colectivist, care este profund - după atâtea decenii în Federația Rusă, în Uniunea Sovietică - profund ancorat în memoria colectivă a rușilor.
La asta se adaugă colectivismul ăsta acționist, euforia steagului rusesc care flutură pe primăriile din estul Ucrainei și probabil indică o direcție de înaintare spre spațiul mai larg al fostei Uniuni Sovietice. Așa se explică această sărbătoare și masivă, ca amploare, și angoasantă pentru participanții la ea, pentru că mulți din generațiile mai vârstnice își aduc aminte de ce însemna cu adevărat o astfel de sărbătoare: înregimentare, fals, minciună, o față zâmbitoare înspre tribune, frica adânc cuibărită în suflet, mama, tata, prietenii, profesorii, bunicul trimiși în Gulag sau mințind acasă, făcând un alt joc doar ca să supraviețuiască împreună cu ai lor.
La toate marile manifestări, ceremoniale, ale victoriei lui Putin în ultimele săptămâni, în ultimele luni - inclusiv ceremonia din sala mare de festivități de la Kremlin, cu întregul aparat de la putere, atunci când a declarat anexarea Crimeei, dar și alte scene, când prezidează Guvernul etc. - sunt fețe mai degrabă împietrite. Nu sunt fețele celor care comunică și non-verbal: cu priviri, cu surâsuri, cu ceea ce se întâmplă în democrații atunci când se întâlnesc conducătorii între ei.
O ședință de exaltare a etosului național învingător în Crimeea și în Ucraina, la Moscova, seamănă cu un priveghi în comparație cu una de analiză la sediul Alianței Nord-Atlantice sau la Consiliul European, chiar dacă e vorba de o analiză critică sau îngrijorată a unei situații de criză”, a conchis jurnalistul. Urmăriții-i comentariul în materialul video de mai sus.