Luna trecută şi luna aceasta, vânzările lactatelor româneşti au fost cu un sfert mai mici decât aceeaşi perioadă a anului trecut, au anunţat reprezentanţii patronatelor din industria laptelui, citaţi de Mediafax.
Procesatorii s-au adaptat cu greu noilor condiţii de pe piaţa românească. În urma sancţiunilor internaţionale impuse de occident, Rusia a decis să blocheze importurile de lapte produs în Uniunea Europeană, iar producătorii au căutat noi pieţe de desfacere. România este una dintre ele.
Concurenţa s-a ascuţit chiar într-o perioadă în care vânzările de lactate au scăzut cu 5-7% faţă de anul trecut, estimează patronatele.
Nici scăderea vânzărilor şi nici intrarea produselor mai ieftine de afară nu i-au convins pe producători români să taie din preţuri. Cei care produc lactate cu un termen lung de valabilitate, cum ar fi laptele praf, caşcavalurile, brânzeturile, preferă să lucreze pe stoc. Fabricile de lapte au marfă pentru şase luni, spun reprezentanţii patronatelor din această industrie.
Însă, loc pentru reducerea preţurilor, probabil că există. Mai ales că procesatorii cumpără la un preţ foarte mic laptele. Aproximativ un leu costă un litru de lapte proaspăt vândut de ferme. Procesatorii îl vând cu preţuri începând de la 3,5-4 lei după ambalare.
Şi totuşi, patronatele spun că situaţia nu este atât de simplă şi că dacă laptele european ieftin va continua să intre în România, vor exista probleme mari pe întreg lanţul de producţie, iar multe ferme riscă să intre în faliment.
Sancţiunile ruseşti au făcut irelevant sistemul care limitează producţia de lapte în Uniunea Europeană. Pentru menţinerea preţurilor la un nivel ridicat, fermierilor le-au fost impuse cote de producţie. Însă chiar şi cu aceste limite, Europa are mai mult lapte decât poate consuma. Iar presiunea pe preţuri ar putea creşte şi mai mult de la anul, când cota de lapte urmează să fie eliminată.