Autorităţile de la Budapesta susţin că, de la începutul anului, în Ungaria au intrat ilegal 50.000 de imigranţi. Cei mai mulţi, după ce au trecut graniţa cu Serbia. Oficialii ungari vor să pună capăt acestei situaţii aşa că au decis ca, în cel mai scurt timp, să ridice un gard.
„Astăzi, guvernul i-a cerut ministrului de Interne să înceapă imediat demersurile pentru închiderea fizică a graniţei dintre Ungaria şi Serbia. Este vorba despre o porţiune de graniţă de 175 de kilometri, a cărei închidere se va realiza cu un gard de patru metri înălţime. Doresc să vă informez şi să vă asigur că prin aceasta, Ungaria nu încalcă nicio obligaţie internaţională, niciun acord internaţional”, a declarat Peter Szijarto, ministrul ungar de Externe.
Ideea de a ridica garduri pentru a ţine imigranţii departe nu este una nouă. Şi vecinii bulgari au apelat la o astfel de metodă. S-a întâmplat după atentatul din 2012 de la Burgas, în urma căruia șase oameni au murit. Autorul atentatului era un terorist libanez care tranzitase şi România în drum spre Bulgaria.
De teama că un astfel de episod s-ar putea repeta, oficialii de la Sofia au construit un gard înalt de peste patru metri şi lung de aproape 40 de kilometri pe una dintre fâşiile de graniţă cu Turcia.
„Decizia de a construi acest gard a fost luată de Guvern ca măsură de protecţie pentru că cele mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei în perioada 2012-2013 au fost în această zonă. Guvernul a decis să construiască acest obstacol tehnic. În acest perimetru de 30 de kilometri au fost cele mai multe cazuri de urgenţă în care am intervenit pentru a salva viaţa imigranţilor”, a declarat Hristo Stefanov, șeful Biroului Poliției de Frontieră din Elhovo.
Astfel de iniţiative nu sunt văzute cu ochi buni de la Vatican.
„Vă invit pe toţi să vă rugaţi pentru iertarea acelora, fie persoane, fie instituţii, care închid uşa acestor oameni care caută o familie, care vor protecţie”, a spus Papa Francisc.
Imigrația este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană astăzi. Chiar în aceste momente, zeci de mii de imigranţi sunt campaţi în apropierea graniţei franco-italiene.
Oficialii de la Bruxelles caută acum soluţii, atât pentru ajutarea acestor oameni nevoiţi să fugă din propriile ţări, cât şi a statelor europene cele mai afectate de fenomenul migraţiei.
Comisia Europeană propune un sistem de cote pentru imigranţii ilegali, în cadrul căruia fiecare stat membru ar trebui să primească un anumit număr de refugiaţi pe an. O decizie în acest sens ar putea fi luată săptămâna viitoare, la Consiliul european de vară.