Un licean conduce protestele anticorupție de amploare în Slovacia

Data actualizării: Data publicării:
david straka

Mii de slovaci s-au strâns, luni, la Bratislava, pentru a protesta faţă de corupţie şi pentru a cere demisia ministrului de interne, Robert Kalinak, care are legături apropiate cu un dezvoltator anchetat pentru fraudă fiscală, relatează News.ro, care citează Reuters.

Economia Slovaciei s-a dezvoltat mult, iar standardele de viaţă au crescut semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană, în 2004, dar mulţi slovaci se plâng că ţara lor nu a apărat statul de drept, în special în ceea ce priveşte combaterea dării şi luării de mită.

Manifestanţii au scandat „Kalinak, demisionează” şi „Lasă-ne statul în pace” şi au fluturat drapele slovace şi europene.

Lui Kalinak i se cere demisia din cauza relaţiilor sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak, anchetat pentru posibilă fraudă fiscală. Kalinak a declarat că a cumpărat 17% din acţiunile la una din companiile lui Basternak, dar neagă că ar fi fost implicat în vreo ilegalitate și refuză să demisioneze, în ciuda presiunilor.

Manifestanţii au cerut şi demisia şefului poliţiei, Tibor Gaspar, şi a procurorului special Dusan Kovacik, cărora le reproșează că nu luptă suficient împotriva corupţiei.

Presa slovacă a estimat că între 5.000 şi 10.000 de oameni au luat parte la protest – unul dintre cele mai ample de când premierul Robert Fico a preluat puterea în 2012. Poliţia nu a făcut estimări oficiale.

„Sensibilitatea faţă de corupţie creşte, iar premierul a reflectat aceste lucruri în activităţile sale – a numit un nou şef al unităţii anticorupţie, a vorbit la seminarii anticorupţie, însă o încheiere simbolică lipseşte”, a explicat analistul politic Martin Slosiarik. „Mulţi oameni nu cred că dreptatea este pentru toţi, nu cred în principiile democraţiei, ceea ce a ajutat partidele extremiste”, a adăugat el.

Protestul împotriva lui Kalinak, numărul doi din formaţiunea Smer, a lui Robert Fico, vine în condiţiile în care protestele societăţii civile se intensifică pe flancul de est al UE.

Polonia, Ungaria şi România au înregistrat manifestaţii antiguvernamentale de proporţii în ultimele luni, în timp ce mii de cehi au ieşit în stradă în mai, pentru a cere demisia ministrului de Finanţe. O temă frecventă este corupţia şi incapacitatea sistemelor judiciare de a trimite în spatele gratiilor suspecţi puternici, reamintește Reuters.

Radio Europa Liberă relatează că în fruntea protestatarilor este un tânăr de numai 18 ani, care nu a terminat încă liceul, David Straka. El a devenit deja o figură cunoscută la nivel național în Slovacia, pentru că este unul dintre cei care a mobilizat miile de oameni care au ieșit pe stradă. 

„Ne-am adunat aici ca fiecare dintre noi să-și facă vocea auzită”, le-a spus el, luni, protestatarilor. „Nu trebuie să tăcem. Vocea noastră trebuie să denunțe corupția din țară. Vocea noastră contează”, afirmă cu tărie David Straka.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

David a planificat primul protest împreună cu o colegă de școală. Luni, ea organiza o manifestație similară cu cea de la Bratislava în estul Slovaciei, menționează Europa Liberă. Cei doi au început prin a-și invita prietenii de pe rețelele de socializare, dar au venit atâția oameni, încât în scurt timp au devenit extrem de cunoscuți.

„Ne gândeam că suntem doar doi elevi de liceu, că vom face un protest și că vom contribui cu părerile noastre la o discuție mai amplă despre corupția din Slovacia, ca să spunem că noi, elevii, nu suntem de acord cu corupția. Am devenit, însă, una din forțele care luptă împotriva corupției, o forță considerabilă. Ne-a surprins asta și ne-a dat un simț al răspunderii, iar evenimentele ne-au surprins în timp ce noi încă mai suntem la școală. Am fost nevoiți să petrecem mai puțin timp la școală și unii profesori n-au fost prea încântați de asta”, a declarat David Straka pentru Europa Liberă.

Tocmai de aceea, comentează Europa Liberă, este semnificativ faptul că într-o țară cu 5 milioane de locuitori protestele au fost organizate de câțiva tineri idealiști.

Citește și: Manifestaţie anticorupție în Slovacia, după model românesc

Slovacia amendează Constituția în privința amnistiilor. Răpirea fiului fostului președinte va putea fi reanchetată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...