Noile sancţiuni prevăd blocarea accesului pe pieţele financiare ale Uniunii Europene pentru companiile ruse, interzicerea vânzărilor de armament şi comerţul cu tehnologii sensibile, cum ar fi cele din domeniul energetic, dar şi restricţii care privesc comerţul cu bunuri de uz militar şi civil.
„Sancţiunile vor creşte costurile împrumuturilor pe plan intern pentru persoanele fizice şi micii investitori. Vor face tot mai dificil accesul la împrumuturi, ceea ce va avea un impact imediat asupra consumului, investiţiilor şi asta va avea un impact serios asupra economiei”, spune analistul economic Chris Weafer.
Pe lista de sancţiuni se mai află patru oligarhi, apropiaţi ai liderului de la Kremlin, ale căror averi din străinătate vor fi îngheţate, dar şi trei societati, printre care si o bancă. Toţi sunt acuzaţi că au avut de câştigat de pe urma anexării Crimeei sau îi susţin pe separatiştii din estul Ucrainei.
Analiştii economici internaţionali creionează un scenariu sumbru pentru economia rusă, şi, în cele din urmă, pentru preşedintele Vladimir Putin.
„Sancţiuni mai dure vor conduce la un colaps economic care la rândul lui va antrena prăbuşirea suportului public de care se bucură preşedintele Vladimir Putin şi guvernul rus”, spune Chris Weafer.
Toate aceste măsuri restrictive vor fi reviziute peste trei luni. Asta, însă, doar în cazul în care Rusia va înceta orice sprijin pentru separatiştii din estul Ucrainei.