Foto: Gulliver/ Getty Images
Ministrul turc de Externe este care a anunțat că Turcia este în căutarea a peste 30 de dilplomați turci care au fugit din țară după puciul eșuat.
„Am primit informaţii cu privire la 32 de persoane care nu s-au întors în Turcia, care au fugit în alte ţări. Unii au plecat pe mare, alţii, cu avionul. Nu avem, însă, informaţii confirmate cu privire la unii dintre ei. Adică nu avem informaţii despre unde sunt. Îi vom localiza pe toţi. Am contactat deja ţările în care au fugit şi vom munci în continuare pentru a obţine extrădarea lor”, a spus ministrul Mevlut Cavusoglu.
Şeful diplomaţiei turce a avut un anunţ şi despre cel mai important fugar: Fethullah Gulen, clericul turc care trăieşte în exil în Turcia şi pe care Recep Erdogan îl acuză că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat.
„Procesul pentru extrădarea lui Fethullah Gulen continuă. Trimitem documente, transmitem informaţii autorităţilor din Statele Unite. Ministrul nostru de Justiţie pregăteşte un dosar despre tentativa de puci cu noi informaţii pe care le-am obţinut, inclusiv mărturii şi dovezi. Am primit semnale pozitive după discuţiile noastre cu cei din Statele Unite”, a adăugat ministrul turc de Externe.
Într-un text publicat în cotidianul francez Le Monde, Fethullah Gulen a promis că, dacă o zecime din acuzaţiile care îi sunt aduse de către Recep Erdogan vor fi confirmate de către o comisie internaţională independentă de anchetă, se va întoarce de bunăvoie în Turcia.
„Lansez un apel către puterea din Turcia, căreia îi promit colaborarea mea deplină. Cer stabilirea unei comisii internaţionale independente, care să investigheze această tentativă de lovitură de stat. Dacă o zecime din acuzaţiile îndreptate împotriva mea sunt confirmate, promit să mă întorc în Turcia şi să suport cea mai dură pedeapsă”, a scris clericul în Le Monde.
Cine este Fethullah Gulen, opozantul lui Recep Erdogan
Fethullah Gulen a scris peste 40 de cărţi şi conduce o reţea mondială de şcoli, organizaţii nonguvernamentale şi întreprinderi, sub denumirea Hizmet. Are milioane de adepţi în toată lumea şi 10% din populaţia turcă îl susţine.
Clericul are 75 de ani şi de 17 ani trăieşte în exil. În 1999, plecat din Turcia pentru a urma un tratament medical în Statele Unite şi s-a stabilit în statul Pennsylvania. E vorba de un exil autoimpus, generat de nemulţumirile privind politicile promovate de conducerea ţării din perioada respectivă.
Fethullah Gulen a fost unul dintre aliaţii de nădejde ai lui Recep Erdogan, pe care l-a ajutat să îşi consolideze puterea. Plecarea în Statele Unite a dus la deteriorarea relaţiilor dintre cei doi, iar în 2013, imamul a fost declarat „inamicul public numărul 1" al regimului Erdogan. Totul după un scandal de corupţie, izbucnit în 2013 în care au fost implicaţi mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui Turciei. Atunci, acesta l-a acuzat pe Fethullah Gulen că „a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere". Respectiva organizaţie este bănuită acum că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat.
Mișcarea religoasă a lui Fethullah Gulen, care nu are un nume oficial, dar este cunoscută ca Hizmet („Serviciul”), derivă din islamul sunnit. A luat naştere în anii 1960, în oraşul Izmir, acolo unde clericul a fost preot musulman, și s-a extins în peste 150 de ţări, potrivit BBC.
Hizmet promovează o versiune a Islamului care încurajează ştiinţa și educaţia.
Gulen susţine dialogul dintre musulmani, democraţia şi inovaţia. El este cel care a iniţiat dialogul cu Vaticanul şi chiar cu unele organizaţii evreieşti, fiind adeptul dialogului interconfesional. Condamnă terorismul.
Mișcarea nu are o structură sau o conducere oficială. Are însă capacitatea de a mobiliza resurse considerabile şi are influenţă în rândul factorilor de decizie.
Potrivit BBC, susţinătorii Hizmet ar dona între 5 şi 20% din veniturile lor grupurilor afiliate cu mişcarea.
Hakan Șukur riscă patru ani de închisoare
Între timp, autorităţile turce au emis un mandat de arestare pe numele unuia dintre cei mai cunoscuţi simpatizanţi ai lui Fethullah Gulen. Este vorba despre fosta glorie a fotbalului turc, Hakan Şukur. Şukur, care trăieşte tot în Statele Unite, este acuzat că face parte din organizaţia lui Gulen, organizaţie considerată teroristă de către regimul de la Ankara.
Fostul fotbalist turc de talie internațională riscă până la patru ani de închisoare. El mai este acuzat că l-a insultat pe preşedintele turc Recep Erdogan prin mai multe mesaje postate pe platforma de comunicare online Twitter.
Avocaţii fotbalistului susţin că acuzaţiile sunt false şi că fostul star nu a intenţionat să-i jignească nici pe şeful statului nici pe fiul acestuia.
Hakan Şukur a fost trimis în judecată și ar trebui să apară în faţa judecătorilor în câteva săptămâni.
După lovitura eșuată de stat Hakan Şukur a criticat public deciziile guvernului truc de a închide școlile suspectate de legături cu mișcarea lui Gulen.
Procesul pe numele Hakan Şukur este unul dintre zecile de dosare deschise pe numele unor politicieni, sportivi, jurnaliști și celebrități percepute de guvernul turc ca o amenințare la adresa actualului regim de la Ankara.
Hakan Şukur a respins pe Twitter acuzațiile că ar fi fugit în Statele Unite. El a explicat că a mers în America pentru a-și promova proiectul de înființare a unei academii sportive cu predare în limba engleză.
Citiți și: