Rusia nu acceptă ultimatumul dat de ţările occidentale. A spus-o preşedintele Vladimir Putin în cadrul Consiliului de Securitate de la Moscova. Liderul de la Kremlin şi-a îndulcit însă puţin tonul şi a spus că va face tot ceea ce poate pentru a ajuta ancheta internaţională privind doborârea avionului malaezian.
„Rusia va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a sprijini o investigaţie completă, cuprinzătoare şi transparentă. Ni se cere să ne exercităm influenţa asupra militanţilor din sud-estul Ucrainei. Vom face, desigur, tot ceea ce ne stă în putere”, a declarat Vladimir Putin.
În timp ce Vladimir Putin îşi spunea punctul de vedere la Moscova, la Bruxelles, miniştri de externe ai ţărilor europene decideau noi sancţiuni la adresa Rusiei.
„Am decis ca lista persoanelor supuse sancţiunilor să fie extinsă. De asemenea, am mandatat Comisia să pregătească posibile măsuri în o serie de domenii, inclusiv în apărare, bunuri cu dublă întrebuinţare civilă şi militară, produse high-tech, inclusiv în sectorul energetic și servicii financiare”, a spus Frans Timmermans, ministrul olandez de Externe.
„Cred că toată lumea a fost de acord, fără excepție, că trebuie să luăm măsuri. Discuţiile au diferit mult faţă de cele anterioare. A fost o schimbare de tactică şi vor vedea acest lucru”, a declarat Carl Bildt, ministrul suedez de Externe.
„Am decis sa solicităm Comisiei Europene și Serviciului de acțiune externă al UE să finalizeze activitatea privind posibile măsuri sancționatorii în domenii sectoriale. În domeniul economic –vorbim aici de acesul pe piața de capital, în domeniul militar și în alte domenii, inclusiv în domeniul energetic”, a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlațean.
Dacă vestul Europei este reticent în aplicarea de sancţiuni mai dure Rusiei, în estul Uniunii Europene retorica este mult mai dură. Preşedintele Lituaniei a declarat chiar că nazismul nu a fost oprit la timp în anii 30, iar că acum suntem martorii şovinismului Rusiei, care duce la tragedii aviatice precum cea de săptămâna trecută.