Tentativă de lovitură de stat în Turcia | Filmul evenimentelor
Ankara şi Istanbulul au devenit teatre de luptă în jurul orei 22, ora României. A fost momentul în care mai mulţi soldaţi au ocupat sediul comandamentului militar din Ankara. Şeful statului major al armatei a fost luat ostatic, în timp ce străzile au fost ocupate de tancuri. Blindate au fost trimise în apropierea aeroportului Ataturk şi au înconjurat clădirea Parlamentului, care a fost bombardat. Au început schimburi de focuri între militari şi poliţiştii fideli guvernului, inclusiv în zona palatului prezidenţial.
Presa internațională anunță, citând comunicate de presă ale militarilor, că aceștia au preluat controlul asupra puterii.
Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii anunță că președintele Obama și secretarul american de stat John Kerry au discutat despre situația din Turcia și cred că toate partidele din Turcia ar trebui să susțină guvernul ales.
CNN anunță, citând un general al armatei, că a fost instaurată Legea marțială. Clădirea Parlamentului turc a fost înconjurată de tancuri iar în Istanbul și Ankara se aud explozii și împușcături. Două explozii puternice s-au auzit în centrul capitalei Turciei. De asemenea, tancurile care au înconjurat Parlamentul au deschis focul. Elicoptere militare au deschis focul lângă sediul serviciului de informații. Un avion de vânătoare a doborât un elicopter militar folosit de puciști. O bombă a fost detonată la sediul Parlamentului turc. De asemenea, 17 polițiști au fost uciși la sediul forțelor speciale din Ankara.
La Istanbul, armata a blocat podurile peste strâmtoarea Bosfor, iar porturile şi aeroporturile din Turcia au fost închise. Totul, în timp ce transmisiunea televiziunii de stat a fost suspendată două ore, iar jurnaliştii posturilor CNN Turk şi Dogan au fost scoşi din studiouri. La aproape două ore de la începerea ostilităţilor, preşedintele Recep Erdogan a reacţionat pentru prima oară. Aflat în oraşul Bodrum, el a intrat în direct prin videotelefon la o televiziune.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Cer poporului turc să se adune în pieţe, în aeroporturi. Nu am crezut niciodată că există o putere mai mare decât poporul.”
Turcii i-au ascultat îndemnul lui Recep Erdogan şi au ieşit cu miile în stradă. Unii dintre ei au oprit tancurile, în timp ce poliţiştii reţineau mai mulţi militari implicaţi în lovitura de stat.
Alţi turci au vrut să treacă podurile peste strâmtoarea Bosfor, dar au fost întâmpinaţi cu focuri de armă.
În jurul orei 3, premierul anunță că Statul Major are situația sub control, dar că spațiul aerian deasupra Capitalei a fost închis. Președintele Turciei aterizează la Istanbul în timp ce la Ankara clădirea Parlamentului este lovită de două noi explozii. Turcia închide granița cu Bulgaria. Militarii puciști invadează CNN Turk, Dogan Media și Hurryiet.
În mijlocul luptelor dintre poliţişti şi militarii implicaţi în lovitura de stat, au apărut informaţii contradictorii despre soarta lui Recep Erdogan. S-a vehiculat ideea că acesta încearcă să ceară azil în Germania. A reapărut, însă, în direct şi i-a ameninţat pe organizatorii loviturii de stat.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Prin organizarea acestei revolte, ei ne-au târât toate oraşele într-o stare de nesiguranţă, de revoltă împotriva voinţei naţionale. Oricine este responsabil de această revoltă va fi pedepsit în concordanţă cu legile noastre.”
12 persoane și-au pierdut viața în urma unei explozii care a avut loc la sediul Parlamentului. Premierul turc anunță că a ordonat „anihilarea” avioanelor militare folosite de puciști.
După acest discurs, Recep Erdogan s-a suit în avionul oficial şi a zburat la Istanbul. Un oficial al serviciului de informaţii turc a anunţat că lovitura de stat a fost respinsă.
Preşedintele turc a fost întâmpinat de sute de susţinători pe aeroportul Ataturk, iar în Istanbul, demonstranţii pro-guvernamentali au continuat să se aşeze în faţa tancurilor şi chiar să se suie pe vehiculele blindate.
La rândul lor, soldaţii care participau la lovitura de stat au intrat cu forţa în sediul a mai multe televiziuni din Istanbul, pentru a închide emisia.
„Alisen, prietenii noştri soldaţi ne întreabă cum să oprim emisia. Cine e în camera de control? Nu a mai rămas nimeni. Haideţi să găsim pe cineva de la tehnic şi să evacuăm.”
Dar, pe parcursul nopţii, s-a dovedit că puciştii nu au nici sprijinul cetăţenilor, nici al unui părţi mai mari din armată. Recep Erdogan, prezent în Istanbul, a reuşit să-şi mobilizeze susţinătorii. Chiar şi unul dintre liderii loviturii de stat şi-a îndemnat oamenii să depună armele. De dimineaţă, zeci de militari care blocau unul dintre podurile de peste Bosfor cu tancurile, s-au predat. Zeci de protestari pro-Erdogan s-au suit pe vehiculele de luptă, fluturând steaguri ale Turciei.
„Asta este cruzime. Ruşine celor care au făcut asta ţării noastre frumoase. Nu am ce altceva să le spun. Ar trebui să le fie frică de Dumnezeu şi ruşine de cei care urmează cuvântul Domnului . Cine are dreptul să facă asta ţării noastre frumoase? ”
***
„Nepotul meu a murit noaptea trecută degeaba. A murit degeaba! Merg în partea europeană la înmormântarea lui. Să le fie ruşine pentru ce fac cu ţara noastră. Ce altceva pot să mai spun?”
***
„Fiecare încerca să se salveze, dar oamenii nu au atacat soldaţii. Mulţi sunt morţi. Alţii sunt răniţi. Nu au tras în aer. Au tras direct în oameni. Nu cred că sunt soldaţi.”
Nu este pentru prima data când au loc lovituri militare în Turcia. Cea mai recentă a fost cea din 1980, când armata a preluat puterea. Alte lovituri similare care şi-au atins scopul au avut loc în 1960 şi 1971.
- Etichete:
- armata
- turcia
- video
- ankara
- lovitura de stat
- pucisti
- tentativa lovitura de stat
- legea martiala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News