Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a propus luni pe ministrul de externe demisionar Stéphane Séjourné drept comisar european „axat pe chestiuni de suveranitate industrială, tehnologică şi competitivitate europeană”, după demisia din cursul dimineţii a lui Thierry Breton, a anunţat preşedinţia franceză, informează AFP, preluată de Agerpres.
„De la preşedinţia franceză a Consiliului UE în 2022 şi de la al doilea său discurs de la Sorbona în aprilie 2024, preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) a apărat întotdeauna obţinerea pentru Franţa a unui portofoliu cheie de comisar european, centrat pe chestiunea suveranităţii industriale, tehnologice şi a competitivităţii europene”, a subliniat Palatul Elysee.
Stéphane Séjourné a fost „preşedinte al grupului Renew (centrişti şi liberali, n.r.) în Parlamentul European în legislatura precedentă şi îndeplineşte toate criteriile cerute. Angajamentul său european îi va permite să implementeze pe deplin această agendă de suveranitate”, a adăugat Palatul Elysée.
Macron i-a mulţumit totodată lui Thierry Breton, „un comisar european remarcabil”, care „a contribuit ferm la promovarea unei politici de suveranitate europeană în domeniile digitale (DSA/DMA), ale sprijinului pentru baza industrială şi tehnologică a apărării europene, precum şi în favoarea rezilienţei pieţei unice a Uniunii Europene în timpul crizei de coronaviru”.
Reuters remarcă faptul că Séjourné este un aliat politic apropiat al preşedintelui Macron.
Nominalizarea lui Séjourné, care conform Palatului Elysee este rezultatul unui acord între preşedintele Emmanuel Macron şi noul premier francez Michel Barnier, a fost făcută la câteva ore după anunţul demisiei actualului comisar francez, Thierry Breton.
Comisar pentru piaţa internă, Thierry Breton, în vârstă de 69 de ani, a anunţat luni că îşi dă demisia cu efect imediat, acuzând-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care era în dezacord, că i-a cerut preşedintelui francez să-i retragă candidatura.
Potrivit lui Breton, Von der Leyen a oferit, în schimb, Franţei, „pe ultima sută de metri” a formării viitorului său Colegiu al Comisarilor, „ca un compromis politic”, „un portofoliu presupus mai influent pentru Franţa”.
Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să comenteze acuzaţiile lui Breton la adresa lui Von der Leyen, potrivit Reuters.