Rusia a efectuat mai multe teste de rachete balistice în ultima perioadă, dar susţine că erau programate încă de anul trecut.
„Facem un apel către reprezentanţii populaţiei din sud-estul Ucrainei, cei care sprijină federalizarea ţării, să amâne referendumul de pe 11 mai pentru a crea condiţiile necesare dialogului”, a declarat președintele Rusiei.
Mesajul liderului de la Kremlin pare să nu fi ajuns nici la inima separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Ei spun că nu Vladimir Putin este cel care decide, ci populaţia.
În regiunea Doneţk a fost linişte peste noapte, după mai multe zile de violenţe. Oamenii spun că s-au săturat de sentimentul că în orice clipă, în zonă, ar putea izbucni un război civil.
Mesajul preşedintelui rus nu i-a convins nici pe militanţii fideli Moscovei din Lugansk, cea de-a doua regiune ucraineană care şi-a manifestat intenţia de a organiza un referendum pentru independenţa de Kiev.
Nici Alianţa Nord Atlantică nu este convinsă de bunele intenţii ale preşedintelui rus. Secretarul General al Alianţei nu a pierdut ocazia să îl ironizeze pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov, după ce oficialul rus a spus că Occidentul ar trebui să îşi rezolve problemele de vedere dacă insistă asupra faptului că militarii ruşi sunt încă prezenţi la graniţa ucrianeană.
„Nu sunt orb, văd foarte bine. Până acum nu am văzut niciun semn de retragere a trupelor. Lăsaţi-mă să vă asigur că, dacă vom primi semnale clare că îşi retrag trupele, voi fi primul care voi saluta acest lucru”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.