Șeful UE: Trump, o amenințare pentru Europa ca și Rusia, China și islamul radical
Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump este o amenințare la adresa Europei, alături de China, Rusia și islamul radical, a avertizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare către liderii europeni. De asemenea, Donald Tusk a făcut un apel la europeni să fie solidari pentru a evita dominarea de cele trei superputeri.
Liderul UE a atras atenția că blocul comunitar se confruntă cu cele mai mari provocări din cei 60 de ani de existență ai săi. În opinia lui Donald Tusk, UE se confruntă cu următoarele amenințări externe: un stat chinez tot mai „asertiv”, o politică agresivă a Rusiei față de vecinii ei și islamul radical care provoacă anarhie în Orientul Mijlociu și Africa.
La aceste amenințări se adaugă „declarațiile îngrijorătoare ale noii Administrații Americane”. Președintele CE a precizat că toți acești factori fac ca viitorul „nostru să fie imprevizbil”.
„Dezintegrarea Uniunii Europene nu va duce la o restaurare a unei suveranități depline a statelor sale membre, ci la dependența lor reală și practică de cele trei mari superputeri: SUA, Rusia și China. Doar împreună putem fi cu adevărat independenți. Așadar, trebuie să luăm măsuri asertive care să schimbe emoțiile colective și să revitalizeze aspirația de a duce integrarea europeană la următorul nivel”, a scris liderul Consiliului European, în scrisoarea trimisă șefilor de stat și de guvern ale celor 27 de state rămase în UE după Brexit.
De asemenea, liderul european a spus că politicile comerciale protecționiste ale lui Donald Trump reprezintă o șansă pentru UE, care ar trebui să încheie mai multe acorduri de liber-schimb.
Donald Tusk a trimis această scrisoare către liderii europeni înainte de summitul de la Malta de vineri, unde se va discuta viitorul blocului comunitar după Brexit.
Liderii de la Bruxelles sunt în mod special îngrijorați de faptul că Trump a sprijinit Brexitul și a spus că alte țări ar putea urma exemplul Marii Britanii.
De altfel, mai mulți diplomați europeni au declarat că au fost discuții cu privire la o luare de poziție comună față de Trump la întâlnirea din Bruxelles de luni. Însă, unele țări au fost mai rezervate și au spus că Europa nu ar trebui să se grăbească să îndepărteze un aliat cheie.