Proteste și haos, după ce Donald Trump le interzice potenţialilor „terorişti" să intre în SUA
Linii aeriene, companii multinaționale și avocați luptă de sâmbătă cu urmările ordinului semnat în ajun de președintele american Donald Trump care a interzis accesul în SUA pentru cetățenii din șapte țări. Donald Trump a decis să suspende temporar programele de primire a refugiaţilor din rațiuni de securitate. Ordinul a fost deja contestat în justiţie şi a provocat proteste.
ACTUALIZARE. Au fost demonstraţii în America, ore în şir, împotriva lui Donald Trump şi a ordinului său privind restricţionarea accesului pe teritoriul american pentru cetăţenii din şapte ţări, în special musulmane. Sute de oameni furioşi s-au adunat în mai multe aeroporturi. Reforma antiimigraţie îi vizează nu doar pe refugiaţi, ci şi pe cei care au Green Card - adică dreptul de reşedinţă pe teritoriul american - sau vize valabile.
170 de oameni au fost împiedicaţi să intre în Statele Unite, iar alţi 173 nu au fost lăsaţi să se îmbarce în zboruri către aeroporturi americane.
Deşi aveau dreptul legal de a fi în Statele Unite, zeci de oameni au fost reţinuţi în vămi pentru multe ore. Autorităţile se pregăteau să-i deporteze, dar un tribunal federal a interzis temporar asta.
Controversatul ordin semnat de Donald Trump, intitulat "Protecţia naţiunii contra intrării teroriştilor străini în Statele Unite", produce efecte lanţ.
Haosul din sistemul american de imigrație a afectat nu doar refugiații, ci și rezidenți cu acte în regulă, blocați în aeroporturi din Statele Unite și din întreaga lume.
Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicția timp de trei luni pentru cetățenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor și „funcționează foarte frumos. Vedeți asta în aeroporturi, vedeți peste tot”.
După semnarea ordinului, vineri, el anunțase că va fi o interdicție „foarte, foarte strictă” și va exista o „verificare extremă, așa cum ar fi trebuit să avem în această țară de mulți ani".
Primii afectaţi de această măsură au fost 12 străini, reţinuţi imediat ce au aterizat pe pământ american. De asemenea, ordinul îl impiedcă pe regizorul iranian Asghar Farhadi să participe la decenarea premiilor Oscar, în condiţiile în care pelicula semnata de el - The Salesman - este nominalizată la categoria cel mai bun film într-o limbă străină.
Cetăţenii din Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen sunt vizaţi de restricţiile impuse de noua administraţie de la Washington. Pentru ei, graniţele Statelor Unite vor rămâne închise pentru 90 de zile sau chiar pe perioadă nedeterminată, în cazul sirienilor. Ordinul semnat de Donald Trump a intrat în vigoare imediat, aşa că imigranţii cărora li se aplică şi erau în drum spre Statele Unite au fost reţinuţi pe aeroporturi.
Mai multe companii aeriene, printre care KLM şi Qatar Airlines, au anunţat deja că nu mai permit îmbarcarea acestor pasageri în cursele spre Statele Unite.
Nici măcar persoanele originare din statele respective şi care deţin aşa numita "carte verde", ce le dă dreptul la rezidentă permanentă pe teritoriul american, nu sunt lăsate să revină în Statele Unite, până va fi pus la punct un nou sistem de verificări.
Gigantul IT Google şi-a rechemat de urgenţă în ţară angajaţii care provin din statele vizate de interdicţie şi care se erau în concedii sau deplasări.
Un alt nume important din domeniu, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, i-a trimis un mesaj lui Donald Trump: „Bunicii mei au venit din Germania, Austria şi Polonia. Părinţii Priscillei (soţia lui Mark Zuckerberg – n.r.) au fost refugiaţi din China şi Vietnam. Statele Unite reprezintă o naţiune de imigranţi şi ar trebui să fim mândri de asta.”
Şi liderii europeni au comentat deciziile lui Donald Trump.
Francois Hollande, preşedintele Franţei: „Discursurile pe care le auzim din Statele Unite încurajează populismul extrem şi chiar ideea că nu va mai exista Europa, că nu ar mai trebui să fie unită, că nu mai trebuie să primim refugiaţi. Europa nu este închisă. Europa nu este fără de valori şi principii.”
Theresa May, premierul Marii Britanii: „Statele Unite sunt responsabile pentru politica lor în ce îi priveşte pe refugiaţi. La rândul lui, Regatul Unit este responsabil de propria politică în ce-i priveşte pe refugiaţi.”
Reacţii au venit şi din ţările pentru care se aplică interdicţiile. Iranul nu mai permite intrarea în ţară a cetăţenilor americani. Decizia i-a făcut pe analişti să se întrebe ce se va întâmpla cu acordul privind dosarul nuclear iranian, semnat în 2015, după ani de negocieri. Şi Irakul a anunţat că va lua măsuri ca urmare a ordinului lui Donald Trump.
ACTUALIZARE. Departamentul de Stat precizează, într-un comunicat citat de The Wall Street Journal, că interdicţia se aplică şi persoanelor cu dublă cetăţenie. În total, pe aeroportul John F. Kennedy au fost reţinute 12 persoane, în baza ordinului preşedintelui Donald Trump. În Irak, Ambasada SUA a suspendat primirea aplicaţiilor pentru viză.
ACTUALIZARE. Autorităţile americane i-au permis unuia dintre cei doi cetăţeni irakieni, primii reţinuţi pe aeroportul JFK, să intre în ţară. Hameed Khalid Darweesh a lucrat anterior ca translator pentru armata americană în timpul invaziei irakiene şi a reuşit să intre în SUA ca urmare a unei excepţii care permite evaluarea fiecărui caz în situaţii excepţionale de către Departamentul Securităţii Interne, transmite CNN citat de News.ro.
O sursă a explicat că reprezentanţii Departamentului de Securitate Internă au puterea de a evalua fiecare caz în situaţii excepţionale, inclusiv atunci când persoana este deja în tranzit, întoarcerea sa din drum ar provoca prea multe obstacole şi nu reprezintă nicio ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.
Însă, al doilea bărbat irakian rămâne în incinta aeroportului JFK, acesta fiind identificat în plângerea depusă de avocaţii săi drept Haider Sameer Abdulkaleq Alshawi. El a primit viză la începutul lunii pentru a se reuni cu soţia şi fiul său, care trăiesc deja ca refugiaţi în Statele Unite. Soţia sa a primit anterior statut de refugiat ca urmare a sprijinului acordat armatei americane în Irak.
Donald Trump şi-a respectat una dintre principalele promisiuni din campania electorală. A semnat ordinul executiv care va asigura „protecţia naţiunii contra intrării teroriştilor străini în Statele Unite”. Prin acesta, SUA îşi închide practic graniţele. Donald Trump a suspendat programele de primire a refugiaţilor pentru 120 de zile. Ordinul executiv suspendă pe o perioadă nedeterminată relocarea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă de până la 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane: Siria, Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen, transmite News.ro. O serie de excepţii sunt permise pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.
Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv deţinătorii aşa-numitelor „cărţi verzi” - vize de rezidenţă permanentă - sunt vizaţi de acest ordinul executiv.
În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită „verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite. Donald Trump cere impunerea unor reguli mai dure pentru selecţia refugiaţilor, dacă programele vor fi reluate în viitor. Noile reguli vor da asigurări „că aceia care primesc aprobare prin programul de primire a refugiaţilor nu reprezintă un risc la adresa securităţii şi prosperităţii din Statele Unite”, spune preşedintele SUA.
Prima reacţia a venit din Egipt, unde autorităţile au oprit îmbarcarea a cinci pasageri irakieni şi a unui yemenit într-o cursă aeriană Cairo - New York. Potrivit unor surse, cei şase pasageri erau în tranzit pe aeroportul din Cairo atunci când au fost opriţi şi redirecţionaţi spre zboruri cu destinaţia Irak şi Yemen. Toţi pasagerii întorşi din drum deţineau vize valabile pentru Statele Unite.
La New York, doi refugiaţi irakieni cu vize de Statele Unite au fost reţinuţi la coborârea din avion. Avocaţi care îi reprezintă pe cei doi au atacat în instanţă ordinul executiv semnat de Donald Trump. În acelaşi timp, a fost înregistrată o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv care îşi propune să-i reprezinte pe toţi refugiaţii şi imigranţii care vor fi reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite.
(surse: Digi24, News.ro, Agerpres)
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News