Sancţiunile Occidentului nu îngrijorează Rusia

Data publicării:
vladimir putin 01-1.09

Oficialii ruşi care nu mai pot vizita Europa şi Statele Unite vor munci mai mult, iar politicienii vor avea mai mult timp pentru alegători, spune Vladimir Putin. Oficialii de la Bruxelles au transmis că sunt gata să ridice restricţiile, dacă armistiţiul din Ucraina va fi respectat.

Liderul de la Kremlin a primit cu detaşare şi interdicţiile impuse politicenilor ruşi, despre care spune că vor avea mai mult timp să comunice cu alegătorii decât să se răsfețe prin stațiuni balneare în străinătate.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a declarat: " Ştiţi jocul, ei impun interdicţii, noi impunem interdicţii...Sunt împotriva unor astfel de mişcări. Nu plănuim să ne izolăm de lume, nu este alegerea noastră. Dar, ca întotdeauna, dacă cineva nu doreşte să lucreze cu noi, există alternative".

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin spune că nu înţelege rostul noului val de sancţiuni într-un moment în care situaţia din estul Ucrainei se îndrepta spre o soluţie diplomatică: "Ştiţi, un scenariu conspirativ îmi trece prin minte, acela că nimănui nu îi pasă de Ucraina. Este doar un instrument pentru a conduce relaţiile internaţionale. Ucraina este folosită ca un instrument, ca un ostatic aflat la discreţia cuiva în cadrul unui dialog internaţional".

Uniunea Europeană a impus în practică un nou val de sancţiuni la adresa Rusiei. Măsurile restrictive lovesc mai ales în sectorul energetic, pe lista sancţionaţilor aflându-se trei mari companii petroliere ruse, printre care şi gigantul Gazprom. Noile sancţiuni vizează şi sectorul financiar, cel de armament, dar se referă şi la restricţii de călătorie şi îngheţarea conturilor unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

CONTEXT. 

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au înăsprit săptămâna aceasta sancţiunile impuse Rusiei, acuzată că susţine mişcările separatiste din estul Ucrainei, relatează AFP citat de agenţia de presă MEDIAFAX, care prezintă sancţiunile occidentale intrate în vigoare până în prezent.

SANCŢIUNI FINANCIARE ŞI RESTRICŢIONAREA ELIBERĂRII VIZELOR DE CĂLĂTORIE

Câteva zeci de ruşi şi ucraineni proruşi sunt vizaţi de blocarea averilor şi interdicţia de a primi vize de călătorie pe teritoriul UE. Pe lista americană sunt înscrise peste 50 de nume, inclusiv ale unor oficiali ruşi de rang înalt ca al vicepremierului Dmitri Rogozin, preşedintei Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului) Valentina Matvienko sau directorului gigantului petrolier Rosneft Igor Secin. Pe lista UE se află numele a 110 de persoane, inclusiv ale principalilor lideri ai grupărilor separatiste din estul Ucrainei şi patru oligarhi ruşi. Este prima dată când Uniunea Europeană vizează oameni de afaceri apropiaţi puterii din Rusia.Canada a înscris pe lista sa numele a 43 de ruşi şi 40 de ucraineni. Japonia a interzis vizele pentru 23 de ruşi.

SANCŢIUNI VIZAND ENTITĂŢI

Statele Unite au introdus sancţiuni împotriva unor mari grupuri ruseşti ca gigantul rus în domeniul hidrocarburilor Rosneft, banca gigantului în domeniul gazelor naturale Gazprom - Gazprombank - şi banca publică rusească VEB, în conducerea căreia se află şi premierul Dmitri Medvedev. Oficialii americani au adăugat vineri pe lista lor neagră principala bancă a ţării Sberbank, conglomeratul industrial Rostec şi braţul petrolier al gigantului Gazprom (Gazprom Neft), lipsindu-le de finanţări americane cu scadenţa mai mare de 90 de zile.UE a decis la rândul ei să vizeze aproximativ 30 de entităţi din sectorul energetic, crucial pentru economia rusă, fiind vizate în special Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft.

De asemenea, accesul la capitalul european a fost blocat pentru trei gupuri din sectorul apărării: fabricantul de tancuri OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod. Sunt vizate, de asemenea, nouă întreprinderi care produc articole cu dublă întrebuinţare - civilă şi militară -, cu care europenii au interdicţia să facă comerţ.

SANCŢIUNI DIPLOMATICE

În semn de protest faţă de anexarea Crimeei de către Rusia, liderii occidentali au suspendat, în martie, participarea Rusiei la G8 şi au anulat summitul G8 care era prevăzut în iunie la Soci (Rusia). UE a suspendat, de asemenea, negocierile cu privire la o liberalizare a politicii vizelor.Japonia a suspendat negocierile în vederea unei relaxări a regimului acordării de vize şi a amânat negocierile cu privire la un nou acord economic de investiţii.

SANCŢIUNI DE ORDIN ECONOMIC

Statele Unite au decis să revizuiască anumite condiţii de autorizare a exprturilor în Rusia a anumitor echipamente de înaltă tehnologie care ar fi putut avea o întrebuinţare militară.La rândul lor, europenii au decis să blocheze accesul la pieţele sale financiare şi au introdus interdicţii privind vânzarea tehnologiilor sensibile din domeniul energiei.

SANCŢIUNI MILITARE

Washingtonul a decis pe 3 martie să-şi suspende cooperarea militară cu Rusia.La 1 aprilie, cele 28 de state membre NATO au optat să suspende "cooperarea civilă şi militară cu Rusia", dar anumite programe, cu privire la Afganistan sau lupta împotriva traficului de droguri, nu sunt vizate. UE a decis să interzică vânzarea de armament Rusiei.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri