Rusia a dat asigurări miercuri, prin ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, că nu va permite nimănui să-i „smulgă” Belarusul şi a acuzat din nou Occidentul că încearcă să destabilizeze această ţară afectată de manifestaţii de protest după realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres. Moscova a adăugat și Ucraina în rândul țărilor care complotează împotriva regimului de la Minsk.
„Vom răspunde acestui lucru într-un mod contondent”, a spus ministrul Serghei Lavrov la o conferinţă de presă comună la Moscova cu omologul său bielorus Vladimir Makei.
Lavrov a precizat că se referă la ţările care acum încearcă să „agite situaţia în Belarus” şi care de ceva vreme depun eforturi să îndepărteze Minskul de Moscova printr-un „flirt stângaci”.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse a sprijinit iniţiativa preşedintelui Lukaşenko privind iniţierea unei reforme constituţionale şi a apreciat că un „dialog naţional” ar putea soluţiona criza din Belarus.
Lavrov s-a declarat, în schimb, împotriva discutării crizei din Belarus în cadrul unor organizaţii internaţionale, întrucât „unii membri ai acestor organizaţii, între care OSCE şi ONU, încearcă cu orice preţ să internaţionalizeze evenimentele din Belarus şi să justifice astfel unele încercări agasante de a-şi oferi serviciile de mediere”.
Potrivit Reuters, Lavrov a acuzat şi Ucraina că încearcă să destabilizeze Belarusul, el susţinând că aproximativ 200 de extremişti ucraineni antrenaţi au fost trimişi în această ţară.
Kievul a dezminţit aceste acuzaţii. „Ucraina nu a desfăşurat, nu desfăşoară şi nu va desfăşura vreo activitate subversivă împotriva Belarusului”, a răspuns pe Facebook ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.
La rândul său, ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei, a semnalat că procesul pentru iniţierea unei reforme constituţionale în Belarus a fost deja demarat şi se pregătesc amendamentele pentru Legea Fundamentală, care vor fi supuse dezbaterii publice.
Opoziţia din Belarus a respins însă această reformă şi a cerut revenirea la prima Constituţie a ţării, redactată în anul 1994. Potrivit liderei opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, prin promisiunile sale „incerte” Lukaşenko încearcă doar să câştige timp pentru a-şi amâna demisia.
Şeful diplomaţiei din Belarus a mai apreciat la Moscova că ţara sa a reuşit să evite o revoluţie în stil ucrainean, orchestrată din exterior.
„Am rezistat la primul atac şi am evitat aplicarea scenariului ucrainean în Belarus, o revoluţie colorată organizată din exterior”, a declarat Makei la începutul întrevederii cu Lavrov, adăugând că poziţia „moderată” a Rusiei a acţionat ca o contrapondere şi a permis oprirea ingerinţei externe.
Moscova şi Minskul au anunţat marţi o intensificarea a contactelor bilaterale la nivel înalt în perioada următoare. Premierul rus Mihail Mişustin va efectua miercuri o vizită de lucru în Belarus, urmată joi de vizita la Moscova a ministrului belarus al apărării, Viktor Khrenin, o întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko fiind anunţată de Serghei Lavrov pentru săptămânile următoare.
Editor: B.P.