Armata rusă a anunțat că va deplasa rachete S-400 ultramoderne în Crimeea încă de acum o lună, dar iată că acest lucru s-a întâmplat abia azi.
Aceste sisteme vor fi instalate în regim permanent începând la Feodosia, în estul peninsulei, a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti un responsabil al armatei ruse, Evgheni Oleinikov.
S-400 este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă ultramodern, cu o rază de 400 kilometri.
În afara celor instalate pe teritoriul său, Rusia a mai desfășurat sisteme S-400 în special la baza sa aeriană de la Hmeimim din Siria.
După anexarea Crimeii, în martie 2014, Moscova și-a întărit prezența militară în peninsulă, desfășurând avioane de vânătoare și intenționând să redeschidă o stație de alertă antirachetă. În plus, autoritățile ruse vor să aloce peste 1,75 miliarde de euro până în 2020 pentru dezvoltarea flotei Mării Negre, cu baza la Sevastopol.
În tot acest timp, soldaţi, ambarcaţiuni şi aparate de zbor ale marinei participă la exerciţii în largul peninsulei Crimeea. Trupele s-au antrenat pentru respingerea unor eventuale atacuri subacvatice asupra flotei de la Sevastopol.
Manevrele militare au fost anunţate ieri, după o întrunire a Consiliului rus de Securitate la Moscova.
Preşedintele Vladimir Putin şi-a chemat consilierii în apărare la sfat după ce a acuzat public Ucraina că plănuia atacuri în Crimeea, pentru a destabiliza teritoriul aflat sub controlul Rusiei.
Toate aceste manevre au loc în condiţiile în care Kremlinul a criticat scutul antirachetă dezvoltat de Statele Unite în estul Europei, inclusiv în România. Preşedintele Vladimir Putin a promis că va lua măsuri pentru consolidarea prezenţei militare a Rusiei în Marea Neagră. Pe lângă rachetele capabile să lovească ţinte aflate la 400 de kilometri depărtare, Moscova va cheltui aproape două miliarde de euro, până în 2020, pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.