Românii, temă de dispută și în Germania. Presa dedică spații tot mai largi subiectului
Foto: AFP/MEDIAFAX
Deschiderea pieței muncii pentru români și bulgari a iscat reacții dure pe scena politică din Germania, care se pregătește pentru alegerile europarlamentare din primavară. Conservatorii bavarezi au cerut pedepse aspre pentru toți cei care abuzează de beneficiile sociale. Într-un document intern al partidului conservator din Bavaria se arată că instituțiile locale germane nu trebuie sa mai discrimineze pozitiv. „Imigrația sărăciei”, „Cine păcălește statul german, zboară!", se arată în același document politic.
„Fiecare imigrant care primeşte ajutor social pe baza unor documente false, a unor căsătorii de formă sau a unor dovezi false privind siguranţa venitului trebuie să fie expulzat şi mai mult trebuie să primească interdicţie de a se mai întoarce pe teritoriul german”, a declarat la ARD Gerda Hasselfeld, lider CSU Mannheim.
Iar presa germana abundă în reportaje despre români săraci care traiesc sub cerul liber, prin gări și prin parcuri. Iata povestea pe care o spun niște români care trăiesc la Munchen: „De opt luni suntem în Germania. Preferăm să ne luptăm aici pentru traiul de zi cu zi, pentru că în România nu avem niciun fel de condiții. Acolo este atât de rău, încât oamenii se omoară între ei pentru o bucată de pâine. Nu mă mai întorc, vreau să câștig niște bani aici”, a declarat Ion Neculai, un imigrant român, într-un reportaj difuzat de Focustv.de.
„În baraca asta ne-am lăsat lucrurile. Ni le-au furat”, se plânge un alt imigrant. „Cu siguranță le-au furat alți oameni ai străzii, care dorm pe aici. Ei v-au furat lucrurile”, îi spune Ion Neculai.
Social-democrații germani, partenerii de coaliție ai conservatorilor, au avertizat ca discriminarea esticilor este greșită și că Berlinul trebuie să evite capcana populismului. Unii dintre ei admit ca romii veniți din România și Bulgaria reprezintă o problemă și spun că aceștia trebuie școlarizați și integrați social.
Cei mai mulți medici străini din Germania erau în 2012 români
Pe de altă parte, publicația germană „Die Zeit” amintește că dincolo de furnizor de săraci, România este și furnizor de forță de muncă ultracalificată. Spre exemplu, cei mai mulți medici străini din Germania provin din România. Vorbim de aproape 3.000 de doctori români care lucrau în 2012 în Republica Federală.
„Migranți români în halate albe” se intitulează articolul, care este însoțit de o grafica pe subiectul medicilor imigranți. În articol se precizează că, deși discuția despre „migrația săracilor” din România și Bulgaria a aprins spiritele în Germania, majoritatea imigranților din aceste două țări au o calificare superioară, ei fiind ingineri, matematicieni și medici.
Subiectul a stârnit multe comentarii în rândul cititiorilor. Unii sunt dfe părere că exodul medicilor români (ca și al altor intelectuali străini) lasă sistemele de sănătate descoperite și reduce drastic adevăratele posibilități de dezvoltare ale țărilor de proveniență. Alții susțin ideea că prezența mediciolor străini este un fapt negativ, aceștia nefiind capabili să se înțeleagă cu pacienții. Unii comantatori chiar redau povești din auzite de la vecinii sau prietenii lor din România, care le-au povestit despre mita pe care studenții români la Medicină sunt obligați să o dea pentru a-și lua examenele, ei fiind, în realitate, foarte slab pregătiți.
Emil Hurezeanu: Românii părăsesc o țară săracă cu o guvernare coruptă
Jurnalistul Emil Hurezeanu a comentat în emisiunea „Jurnalul de seară” inflația de articole din presa occidentală despre imigrația românilor și a adus în discuție tema romilor, dar și declarația controversată a politicianului german Elmar Brok, ce a dat naștere unei polemici cu Bucureștiul.
„Citeam un articol despre problema deschiderii frontierelor muncii în Germania și Austria. Foarte echilibrat și foarte bun. Sigur că nu poate să sară peste umbra lui și spune că majoritatea celor care vor să lucreze în străinătate părăsesc nu doar o țară mai săracă, ci și o țară săracă cu o guvernare coruptă. Și ăsta e un motiv în plus pentru ceilalți să le respecte venirea și opțiunea. Interesant”.
„Domnul Brok a avut neinspirata idee de a spune că românii și bulgarii ar trebui să fie amprentați când sosesc în spatiul ăsta. Și a ieșit un scandal imens în sensul în care Ponta l-a provocat, nu atât Corlățean. Corlățean sigur ca putea să îi atragă prietenește atenția, ceea ce a și facut, dar și cu un ton puțin prea ridicat: dar, domnule, nu ne mai amprentăm. Asta se întâmpla altădată. Nu suntem răufăcători prezumați. Ideea nu e împotriva romilor, ci împotricva celor care vin în mai multe rânduri să beneficieze de drepturi sociale și să fenteze legea”, a explicat Emil Hurezeanu.
Harta răspândirii romilor în Europa întocmită de Der Spiegel
„Să sperăm că tema paneuropeană nu va fi ce facem, cu amprente sau nu, deci nu va fi un fel de reanimare a conflictului, a neînțelegerilor, ci un fel de început de soluționare a problemelor. Deci ce facem cu romii devine o problemă europeană. (...) Probabil dacă nemții își pun capul - și chiar și englezii - pot să găsească soluții de natură europeană favorabil în ceea ce îi privește pe romi”, a declarat Emil Hurezeanu în emsiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.
Urmăriți comentariile jurnalistului Emil Hurezeanu în materialul video de mai sus.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News