Polițiștii au emis 10.000 de ordine de protecție provizorii în 9 luni. Peste 16.000 femei, victime ale violenței domestice

Data publicării:
ID255508_INQUAM_Photos_Cosmin_Enache
Peste o treime dintre ordine nu au fost respectate de agresori. Sursa foto: INQUAM Photos/ Cosmin Enache

Peste 10.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţişti în primele nouă luni ale acestui an, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, potrivit Agerpres.

Un comunicat al Poliţiei Române transmis Agerpres arată că în primele 9 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 10.246 de ordine de protecţie provizorii, 4.133 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de către instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 99.837 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 48.624 în mediul urban şi 51.213 în mediul rural.

La nivel naţional, în primele 9 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5%, faţă de primele 9 luni ale anului 2023, de la 43.425 la 45.614 fapte, menţionează sursa citată, care adaugă că au fost înregistrate creşteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, şi pentru lovire sau alte violenţe (de la 26.912 la 27.928 de fapte), ameninţare (de la 5.303 la 5.789 de fapte) şi nerespectarea ordinelor de protecţie (de la 3.146 la 3.945).

„Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au lovirea sau alte violenţe - 61% (27.928 de fapte) şi ameninţarea - 13% (5.789 de fapte), împreună acestea reprezentând peste 74% din total. După locul comiterii, 24.629 de fapte au fost sesizate în mediul urban, 20.963 în mediul rural, 36.840 la domiciliu şi 8.774 în spaţiul public”, arată IGPR.

Peste o treime dintre ordine, nerespectate de agresori

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 3.945 de infracţiuni. Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 9.341 au fost confirmate de unităţile de parchet (91%). Cu privire la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 670 de infracţiuni, dintre care 385 în mediul urban şi 285 în mediul rural.

„În primele 9 luni ale anului 2024, la nivelul DGPMB şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Bacău, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, unităţi care au intrat în etapa I, respectiv etapa II-a a proiectului pilot pentru implementarea SIME, au fost emise 10.935 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 5.966 de ordine de protecţie provizorii şi 4.969 de ordine de protecţie (emise de instanţele de judecată)”, mai arată IGPR.

În 1.175 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura - „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate în cazul persoanelor cu obligaţia de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere, Inspectoratul menţionează că au fost înregistrate, în total, 695 de infracţiuni, dintre care 66 de distrugere, 454 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 174 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.

Pentru 86 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive - 55 reţineri, 17 arestări preventive, două arestări la domiciliu şi 12 măsuri de control judiciar, informează Poliţia Română.

București, capitala cu mii de victime ale violenței domestice

Peste 16.000 de femei au fost victime ale violenței domestice doar în acest an. Dintre acestea, multe dintre ele sunt inclusiv din Capitală, arată datele Poliției Române. Într-un răspuns pentru Digi24 instituția spune că numărul victimelor violenței domestice în București a crescut de la 4.755, în 2019, la 7.813 victime, anul trecut.

Avocata Giulia Crișan de la Asociația ANAIS spune în Interviurile Digi24.ro că sunt mai multe cazuri declarate oficial și pentru că femeile au prins mai mult curaj să sune la poliție. Aceasta spune că o problemă majoră este legată și de birocrația din Poliția Română, care descurajează o victimă să ceară ordin de protecție împotriva agresorului și brățări electronice de monitorizare a agresorului.

Avocat: Victimele violenței domestice, descurajate de birocrație Giulia Crișan: O victimă poate să stea 8-9 ore într-o secție de poliție pentru a obține un ordin de protecție provizoriu, cu supraveghere prin dispozitiv electronic de monitorizare. De multe ori victima e însoțită de copii sau și-a lăsat copiii singuri acasă. Se creează acest disconfort din cauza numeroaselor formalități pe care polițiștii trebuie să le îndeplinească. Tocmai de aceea, noi sperăm că într-un final vom ajunge la acea digitalizare a poliției și nu mai trebuie să așteptăm ca un polițist să completeze 17 formulare în care să scrie de 17 ori nume, prenume, CNP-ul, adresă.

Toate acestea sunt consumatoare de timp. Faptul că ții o victimă o noapte întreagă într-o secție de poliție, să-i emiți acest instrument de protecție o va descuraja pe viitor, dacă nu avem suficientă răbdare să explicăm la ce-I bun acest dispozitiv de supraveghere. Acesta ar putea fi și motivul pentru care, deși numărul victimelor violenței domestice este în creștere, numărul ordinelor de protecție are o tendință de scădere, arată datele de la Poliția Română. De exemplu, în 2022 au fost înregistrate în Capitală 7.021 de victime ale violenței domestice și emise 1.425 de ordine de protecție de către Instanță. În schimb, un an mai târziu când numărul victimelor a crescut cu aproape 800, au fost date doar 1.395 de ordine de protecție de către instanțele judecătorești, arată datele analizate de Digi24.ro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...