Exclusiv București, capitala cu mii de victime ale violenței domestice. Avocat: femeile stau și 8 ore la poliție să obțină ordin de protecție

Ema Stoica Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada in bucuresti
Foto: Shutterstock

Peste 16.000 de femei au fost victime ale violenței domestice doar în acest an. Dintre acestea, multe dintre ele sunt inclusiv din Capitală, arată datele Poliției Române. Într-un răspuns pentru Digi24 instituția spune că numărul victimelor violenței domestice în București a crescut de la 4.755, în 2019, la 7.813 victime, anul trecut. Avocata Giulia Crișan de la Asociația ANAIS spune în Interviurile Digi24.ro că sunt mai multe cazuri declarate oficial și pentru că femeile au prins mai mult curaj să sune la poliție.

România continuă să fie criticată la nivel internațional pentru numărul victimelor violenței domestice. Statele Unite ale Americii spune în ultimul raport al Departamentului de Stat că țara noastră tolerează violurile și violența domestică. Giulia Crișan de la Asociația ANAIS, care se ocupă de aceste grupuri vulnerabile spune că o problemă majoră este legată și de birocrația din Poliția Română, care descurajează o victimă să ceară ordin de protecție împotriva agresorului și brățări electronice de monitorizare a agresorului.

Avocat: Victimele violenței domestice, descurajate de birocrație

Giulia Crișan: O victimă poate să stea 8-9 ore într-o secție de poliție pentru a obține un ordin de protecție provizoriu, cu supraveghere prin dispozitiv electronic de monitorizare. De multe ori victima e însoțită de copii sau și-a lăsat copiii singuri acasă. Se creează acest disconfort din cauza numeroaselor formalități pe care polițiștii trebuie să le îndeplinească.

Tocmai de aceea, noi sperăm că într-un final vom ajunge la acea digitalizare a poliției și nu mai trebuie să așteptăm ca un polițist să completeze 17 formulare în care să scrie de 17 ori nume, prenume, CNP-ul, adresă. Toate acestea sunt consumatoare de timp. Faptul că ții o victimă o noapte întreagă într-o secție de poliție, să-i emiți acest instrument de protecție o va descuraja pe viitor, dacă nu avem suficientă răbdare să explicăm la ce-I bun acest dispozitiv de supraveghere.

Acesta ar putea fi și motivul pentru care, deși numărul victimelor violenței domestice este în creștere, numărul ordinelor de protecție are o tendință de scădere, arată datele de la Poliția Română. De exemplu, în 2022 au fost înregistrate în Capitală 7.021 de victime ale violenței domestice și emise 1.425 de ordine de protecție de către Instanță. În schimb, un an mai târziu când numărul victimelor a crescut cu aproape 800, au fost date doar 1.395 de ordine de protecție de către instanțele judecătorești, arată datele analizate de Digi24.ro.

Final tragic pentru victimele violenței domestice necrezute

Giulia Crișan: Vorbim despre două categorii de profesioniști care intervin. Polițiștii care văd victima acolo, la fața locului, constată, unii constată pe propriile simțuri că acea persoană este în pericol și emit instrumentul de protecție și judecătorul care vede victima după câteva zile în care victima a beneficiat de consiliere, poate intrat și într-un program de terapie în care și-a ascuns urmele de violență, în care și-a schimbat hainele, nu mai arată în felul în care a văzut-o polițistul când a făcut intervenția și deja acum judecătorul începe să cântărească acest pericol iminent mult mai profund.

Începem să ducem acest tip de procese către cele din sfera relațiilor de familie, cum sunt divorțurile. Unde acolo lucrurile nu sunt chiar atât de tragice. Deși avem victime ucise, prea multe victime ucise, ucise în condiții barbare de aruncată pe geam, dat foc.

Organizațiile non-guvernamentale care se ocupă de victimele violenței domestice critică Statul pentru lipsa unor campanii clare, care să ajute persoanele afectate să realizeze abuzurile și să apeleze la poliție și specialiști.

Giulia Crișan: Chiar de curând am efectuat un studiu pe violența economică și am constatat că într-o proporție covârșitoare, persoanele chestionate și care au fost victime ale violenței domestice și au ajuns le noastre le cunoșteau acest tip de violență, de exemplu.
Sunt tipuri de violență pe care victimele încă nu le recunosc, cum ar fi abuzurile sexuale. Da, violul marital. Dacă vorbim de o femeie căsătorită, ea nici acum nu poate să identifice situații în care a fost victima unui viol din partea soțului sau partenerul lui. Este încă nevoie de informare pe pe tema aceasta, a tipurilor de violență și a măsurilor pe care le poți solicita pentru a te proteja și ce anume ar trebui să faci ca să ieși dintr-o situație de violență.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a anunțat la finalul lunii iulie 2024, la Digi24, că începând cu 1 octombrie toate județele  vor beneficia cu brățări electronice de monitorizare a agresorilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu