Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câştigat alegerile parlamentare de duminică, ceea ce îi oferă şansa să formeze un nou Guvern, după ce liderul său, Boiko Borisov, a demisionat în noiembrie din funcţia de premier, arată rezultatele parţiale citate de Reuters.
ACTUALIZARE. Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a obţinut 32,58% din voturi în alegerile parlamentare de duminică, ceea ce îl clasează pe prima poziţie, arată datele publicate de Comisia Electorală după numărarea a 89,7% din sufragii, relatează Reuters, preluat de News.ro.
Partidul Socialist se află pe a doua poziţie, cu 26,8% din voturi, urmat de alianţa naţionalistă Patrioţii Uniţi, cu 9,25 din sufragii.
Alte două formaţiuni ar urma să intre în Parlament. Este vorba despre formaţiunea etnică turcă MRF, care a primit 8,9% din voturi şi formaţiunea populistă Voinţa, care a obţinut 4,1% din voturi.
GERB a obţinut 33% din voturi, în timp ce principalii săi rivali, Socialiştii, au obţinut 27,2% din sufragii, arată rezultatele anunţate după numărarea a 26% dintre buletinele de vot.
“Rezultatul votului arată că GERB este obligat să formeze Guvernul”, a spus Borisov, preluat de News.ro.
Alegerile au fost considerate un test al loialităţii Bulgariei faţă de Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007, sau faţă de Rusia, cu care are relaţii politice şi culturale istorice.
Socialiştii, care au promis să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, chiar dacă acest lucru ar nemulţumi partenerii săi europeni, şi-au dublat rezultatul faţă de ultimele alegeri legislative, din 2014, dar nu au reuşit să depăşească formaţiunea pro-UE GERB.
Dacă Borisov, în vârstă de 57 de ani, reuşeşte să formeze o nouă coaliţie, probabil să va menţine politicile fiscale stricte care leagă moneda naţională, leva, de euro.
Potrivit analiştilor GERB va încerca să atragă de partea sa alianţa naţionalistă Patrioţii Uniţi, care se află pe a treia poziţie, cu 9,6% din voturi, urmată de formaţiunea etnică turcă MRF, cu 7%, arată rezultatele oficiale parţiale. Şi Partidul Voinţa Populistă va intra în noul parlament.
Analiştii politici sunt sceptici că rezultatele pot duce la un Guvern capabil să elimine corupţia din cea mai săracă ţară membră a UE.
“Nu sunt optimist că aceste rezultate vor duce la o formaţiune cu o majoritate stabilă, care poate urma politici puternice”, a declarat Ognian Mincev, un analist politic de la Institutul pentru Studii Regionale şi Internaţionale din Sofia. “Probabil că va fi (un Guvern – n.r.) fragil şi instabil”, a adăugat el.
Aproximativ 6,8 milioane de bulgari au avut drept să voteze duminică în alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov.
GERB a condus cu un avans fragil sondaje, dar principalul jucător al acestor alegeri a rămas fostul premier Boiko Borisov (57 de ani). Acest rebel al politicii a reuşit să-şi asigure o susţinere puternică atât în ţară, cât şi la nivel european, combinând o retorică populistă cu o obedienţă strictă faţă de Bruxelles.
Borisov a transformat de unul singur GERB în cel mai puternic partid politic de după căderea regimului comunist din Bulgaria.
Acesta a reuşit să conducă un Guvern minoritar în perioada 2009-2013, fiind obligat să demisioneze în urma protestelor violente care au cuprins în urmă cu patru ani Bulgaria.
Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oară în noiembrie 2016, după victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale de socialistul Rumen Radev.
De asemenea, coaliţia de guvernare a reuşit la jumătatea mandatului să reinstaureze stabilitatea politică, după luni de proteste anticorupţie care au zguduit din nou Bulgaria.