„Revoluţia Chemnitz”. Poliţia germană anunţă că a destructurat un grup terorist neonazist, suspectat că pregătea atentate
Data actualizării: Data publicării:
Poliţia germană a anunţat luni că a destructurat un mic grup neonazist, pe care l-a catalogat drept terorist, suspectat că a planificat diverse atentate şi atacuri contra unor străini, în urma manifestaţiilor împotriva migranţilor la Chemnitz, relatează AFP, citată de News.ro.
„Această asociaţie teroristă de extremă dreapta”, intitulată ”Revoluţia Chemnitz”, plănuia o „acţiune”, cu termene încă neclarificate, dar vizând foarte probabil străini, miercuri, în Germania, cu ocazia sărbătoririi Zilei Reunificării ţării, a anunţat parchetul antiterorist într-un comunicat.
În total, şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 31 de ani au fost încarceraţi în acest caz. Şase dintre ei au fost reţinuţi luni, în cadrul unei operaţiuni care a mobilizat aproximativ 100 de poliţişti.
Cel de-al şaptelea, prezentat ca fiind şeful grupului, a fost arestat deja, în septembrie, în cadrul unui caz de tulburare a ordinii publice.
Suspecţii intenţionau să comită „atacuri violente şi atentate armate” contra unor străini şi persoane de altă orientare politcă decât a lor, a precizat parchetul.
În acest scop, ei au făcut demersuri pentru a-şi procura arme semiautomate.
„Suspecţii urmăreau obiective revoluţionare vizând să submineze statul de drept democratic”, au subliniat anchetatorii.
Toţi sunt prezentaţi ca făcând parte din „mediul huliganilor, skinhead şi neonazist” din regiunea Chemnitz, al treilea cel mai important oraş din Saxonia, care a fost, la începutul lui septembrie, teatrul mai multor manifestaţii, organizate la apelul extremei dreapta, în semn de protest faţă de uciderea cu arma albă a unui german, de care sunt suspectaţi doi solicitanţi de azil.
Grupul „Revoluţia Chemnitz” s-a constituit în jurul datei de 11 septembrie, imediat după aceste manifestaţii care au zguduit întreaga Germanie şi care aproape au condus la prăbuşirea Guvernului de coaliţie a cancelarului Angela Merkel, în care coexistă cu dificultate susţinători ai unei fermităţi maxime şi ai unei moderaţii faţă de migranţi.
Cancelarul a denunţat, cu această ocazie, „vânători” de străini pe străzile din Chemnitz.
Ea a fost acuzată că exagerează situaţia, inclusiv de către şeful său al serviciilor germane de informaţii interne, Hans-Georg Maaßen, îndepărtat din funcţie între timp. Însă rezultatele anchetei parchetului antiterorist tocmai vin în susţinerea declaraţiile lui Merkel.
Grupul destructurat este suspectat că a atacat, la 14 septembrie, „mai mulţi străini” la Chemnitz. Una dintre victime a fost rănită la cap cu o sticlă.
Arestările anunţate luni consolidează totodată reputaţia Saxoniei, şi a fostei Republici Democrate Germane (RDG), de fief al extremei drepte, inclusiv violentă.
În regiunile Thuringia şi Saxonia, în estul ţării, s-a format alt grup neonazist - NSU -, la sfârşitul anilor '90, şi a asasinat din 2000 şi până în 2007 nouă persoane de origine imigrantă şi o poliţistă.
Doi dintre membrii NSU au fost găsiţi morţi în 2011, după ce probabil s-au sinucis cu puţin înainte să fie arestaţi. Al treilea membru şi singura supravieţuitoare a acestui trio, Beate Zschäpe, a fost condamnată recent la închisoare pe viaţă.
Grupul s-a ascuns în oraşul Chemnitz în timpul perioadei în care a fost activ.
Pe plan politic, în Saxonia obţine cele mai importante rezultate Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) - principala formaţiune de opoziţie în cadrul Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului german), în care a intrat în urmă cu un an.
În sondaje, această mişcare, care a organizat împreună cu alţii mai multe mitinguri împotriva migranţilor şi împotriva lui Merkel, devansează, în Saxonia, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta) a lui Merkel, înaintea alegerilor prevăzute în regiune anul viitor.