Alianţa de informaţii „Five Eyes”, care întrunește agenții de securitate din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, a lansat vineri prima sa analiză comună privind radicalizarea tinerilor, potrivit căreia copii începând cu vârsta de 12 ani sunt radicalizaţi online.
Raportul reprezintă o analiză a agenţiilor de securitate şi de aplicare a legii din Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Cooperarea dintre aceste ţări în sectorul informaţiilor, cunoscută ca alianţa „Five Eyes” (Cinci ochi), a început ca o alianţă SUA-Regatul Unit în timpul celui de-al doilea război mondial şi s-a extins de-a lungul anilor, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Potrivit şefului Organizaţiei de informaţii pentru securitate a Australiei (ASIO), faptul că primul raport comun al grupului se concentrează asupra radicalizării tinerilor „arată cât de îngrijorătoare, acută şi presantă este această provocare”.
Circa 20% din cazurile tratate prioritar ca potenţial act de terorism au implicat tineri, a notat directorul general al ASIO, Mike Burgess.
„În fiecare dintre atacurile teroriste, presupuse incidente teroriste din Australia din acest an presupusul autor a fost o persoană tânără”, a atenţionat acesta într-un comunicat.
„Ca părinte, cifrele sunt şocante. Ca ofiţer de informaţii, cifrele sunt alarmante”, a subliniat el.
„De obicei este prea târziu”
Comisarul poliţiei federale australiene Reece Kershaw a remarcat că, din 2020, agenţia sa şi partenerii săi au investigat 35 de persoane în vârstă de 17 ani sau mai tinere, cea mai tânără având 12 ani, iar 57% dintre acestea au fost puse sub acuzare.
„Informaţiile din anchetele antiteroriste au arătat că aceleaşi videoclipuri de propagandă extremistă se regăsesc în mai multe anchete fără legătură între ele. Acest lucru - a spus Kershaw - sugerează că în mediul online există legături via platforme precum Discord, Telegram şi TikTok”.
Agenţiile fac apel la o intervenţie precoce, limitând accesul la materiale violente şi instruindu-i pe cei care relaţionează cu tinerii să înţeleagă primele semne ale radicalizării.
Când se implică forţele de ordine, „de obicei este prea târziu - tânărul se află deja într-un loc întunecat şi periculos”, a notat Burgess.
Pe 29 noiembrie, parlamentul australian a adoptat o lege pentru restricţionarea accesului la reţelele sociale pentru copii şi adolescenţi, permiţându-l doar celor cu vârsta de 16 ani sau mai mult. A fost prima lege de acest fel, iar ulterior şi în alte democraţii occidentale s-a manifestat interes faţă de ea.
Într-un sondaj recent, circa 77% dintre germani au declarat că ar sprijini o lege de interzicere a reţelelor de socializare similară cu cea adoptată în Australia.
Editor : B.P.