Republica Moldova: Nu îl lăsați pe Putin să ne țină în afara UE (Politico)

Data publicării:
Nicu Popescu la Bruxelles
Dorința țării sale de a face parte din UE nu ar trebui lăsată la mila Moscovei, a spus ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova vrea să devină cel mai nou membru UE și încearcă să obțină o cale clară de aderare atunci când Bruxelles-ul va dezvălui ultimele planuri de extindere luna viitoare, în ciuda îngrijorărilor legate de declanșarea unui conflict înghețat între Rusia și UE ce ar putea dura zeci de ani dacă va primi Moldova, scrie Politico.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu pentru Politico pe faptul că dorința țării sale de a face parte din UE nu ar trebui lăsată la mila Moscovei, care continuă să sprijine regiunea separatistă Transnistria.

„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu are un conflict separatist – ne afectează securitatea, economia, capacitatea de a controla frontiera – are efecte negative uriașe”, a recunoscut ministrul de externe.

Transnistria, regiunea care se întinde pe o parte a graniței Moldovei cu Ucraina și este susținută de Kremlin, a funcționat ca un stat nerecunoscut încă de la căderea URSS-ului, păstrând simbolurile sovietice și având rusa ca limbă oficială.

Popescu, însă, a insistat că tensiunile cu Transnistria nu ar trebui să afecteze ambiția Moldovei de aderare la UE.

„Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău se poată alătura UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar asta include și situația din jurul Transnistriei”, a spus ministrul. „Nimeni nu vrea țări divizate în UE, dar lăsarea țărilor la mila manipulării geopolitice și conflictelor separatiste ar fi și mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi.”

Diplomații moldoveni au prezentat marți la Bruxelles un document Comisiei Europene prin care susțin că guvernul „a lucrat mult pentru a integra țara în familia de națiuni europene”.

josep-borrell-maia-sandu-2
Josep Borrell a dat ca exemplu Cipru, o țară care a aderat la UE cu toate că are probleme teritoriale interne, pentru a susține ideea că Republica Moldova se poate alătura UE chiar dacă problemele din Transnistria nu se rezolvă. Foto: Profimedia Images

În următoarele săptămâni, „Moldova va lansa și un proces de auto-evaluare pentru a identifica nevoile legislative pentru viitoarele discuții privind aderarea”, dorind să se alăture Uniunii Europene fără alte întârzieri.

Președintele pro-european al Moldovei, Maia Sandu, a condamnat în mod repetat invazia rusă a Ucrainei și a spus că țara ei de doar 2,6 milioane de oameni trebuie să rupă legăturile istorice pe care le avea cu Moscova. Vara trecută, liderii UE au acordat fostei republici socialiste statutul de candidată la aderare, împreună cu Ucraina.

Bruxelles-ul a pus, de asemenea, la dispoziția Moldovei sute de milioane de euro pentru a o ajuta să scape de dependența față de energia rusească și a lansat o misiune pentru combaterea influenței rusești în politica internă, după ce serviciile de informații ucrainene au avertizat că politicienii pro-ruși plănuiesc să organizeze o lovitură de stat prin care să răstoarne guvernul.

Sondajele au arătat de fiecare dată că cei mai mulți cetățeni moldoveni doresc ca țara lor să se alăture Uniunii Europene, iar aproape jumătate din populație are deja un pașaport european, mulțumită în mare parte legăturilor de familie cu România.

„Există precedente când state membre au devenit state membre având o problemă teritorială internă – acesta este cazul Ciprului”, a spus Josep Borrell, diplomatul de top al Uniunii Europene, când a fost întrebat dacă conflictul cu Transnistria va îngheța procesul de aderare a Moldovei.

Anul acesta, însă, europarlamentarul Siegfried Mureșan a spus că „Moldova nu poate deveni membru UE cu trupe rusești pe teritoriul său împotriva dorinței Republicii Moldova”. Potrivit oficialului, în ciuda sprijinului arătat Moldovei pentru dorința de a adopta valorile occidentale, „va trebui să rezolvăm asta înainte de aderare”.

Bruxelles-ul va oferi noi informații despre planurile sale de extindere în octombrie. Trei dintre statele care speră să adere, Moldova, Ucraina și Georgia, au părți din teritoriul lor ocupate de trupe rusești.

Cu războiul din Ucraina la ușă, rămâne de văzut dacă țările din UE sunt pregătite să își asume acest risc pentru îndeplinirea visului european al Moldovei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...