Apar noi detalii despre tentativa de lovitură de stat din Republica Moldova. Într-un interviu exclusiv pentru Digi24, ministrul de Interne din țara vecină, Ana Revenco, povestește cum foști condamnați și foști militari au încercat să atace instituții cheie din Chișinău. În plus, oficialii din Republica Moldova se așteaptă ca rușii să încerce din nou să schimbe puterea cu forța. Pe lângă aceste tentative, moldovenii se confruntă și cu spaima că rachetele Kremlinului vor cădea, din nou, pe teritoriul lor.
„Dacă deschideți orice manual de destabilizare veți găși exact toate elementele care au fost încercate la Chișinău. Prin aceste acțiuni violente care să producă haos, să producă panică, să producă frică ar fi putut să producă violente inclusiv în raport cu anumite instituții ale statului. Sunt atrase persoane cu antecedente penale, sunt atrase persoane și cu experiență în domeniul militar, care au slujit unor forțe obscure. Sunt și de cetățenie rusă, ucraineană, inclusiv din republica Moldova.
Aceste persoane au fost arestate , se află în custodia statului . Sunt deja trei incidente în care după bombardamentele federației ruse în Ucraina, bucăți de rachete au fost găsite și pe solul republicii moldova. Când au loc aceste bombardamente există riscul survolării spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete rusești. Vom rămâne vigilenți pentru că știm cu certitudine un lucru: în relația cu Rusia nimic nu s-a schimbat. Un singur lucru a rămas constant: incertitudinea și instabilitatea”, a declarat ministrul de Interne al Republicii Moldova, La Digi24.
Potrivit unei analize Reuters, Republica Moldova s-a confruntat în ultimul an cu o presupusă tentativă de lovitură de stat, alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare și manifestaţii în masă. „Am avut o explozie de ameninţări la adresa securităţii începând din 24 februarie anul trecut”, a declarat ministrul moldovean de Interne Ana Revenco, care a făcut o trecere în revistă a crizelor care, potrivit ei, au afectat ţara şi guvernul prooccidental de la Chişinău de la debutul războiului din Ucraina.
Responsabilii moldoveni creionează imaginea unei naţiuni aflată sub constanta constrângere a unei campanii de dezinformare şi de propagandă orchestrată de Moscova care, potrivit lor, este concepută pentru a destabiliza şi submina guvernul preşedintei Maia Sandu, aleasă în 2020 cu promisiunea de a cere aderarea la Uniunea Europeană. Este un „război informaţional”, a declarat Revenco, adăugând că „aceasta pune o presiune foarte mare asupra rezilienţei psihologice a populaţiei”.
Kremlinul a respins în mai multe rânduri acuzaţiile Chişinăului că ar orchestra tulburări. „Liderii de la Chişinău se concentrează întotdeauna asupra a tot ceea ce este antirusesc”, a declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în februarie. „Ei alunecă într-o isterie antirusească”, mai afirma acesta.
Editor : C.L.B.