Cei care l-au votat în fruntea ţării pe Recep Erdogan spun că Turcia a ajuns, graţie lui, o putere economică şi politică, nu doar în regiune, ci la nivel global.
Înainte de a ajunge premier, în 2003, Recep Erdogan a fost primar al Istanbulului. Şi-a încheiat mandatul cu un scandal şi o condamnare la închisoare, în 1998, pentru incitare la ură religioasă. A stat patru luni după gratii şi, după eliberare, a reintrat în politică.
Recep Erdogan a rămas legat sufleteşte de Istanbul, pe care vrea să-l transforme după propria viziune, considerată de unii megalomană.
În octombrie 2013, el a condus primul tren care a trecut pe sub strâmtoarea Bosfor, prin tunelul Marmaray pe care Erdogan îl consideră proiectul secolului.
Tot la Istanbul, vrea să construiască cel mai mare aeroport internaţional din lume, cu şase piste, dar şi o moschee de dimensiuni impresionante, pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, care să fie vizibilă din orice parte a oraşului.
Recep Erdogan are şi mulţi critici, care-l acuză de autoritarism. Încercările sale de a bloca accesul la reţele de socializare sau YouTube au fost interpretate ca o tentativă de a controla şi de a reduce accesul populaţiei la informaţie.
Timp de aproape un an, dinainte să fie ales preşedinte, Erdogan s-a confruntat cu ample revolte de stradă şi cu acuzaţii de corupţie în cadrul partidului său. A fost acuzat că vrea să închidă gura presei independente şi să-i oblige pe poliţişti şi procurori să claseze dosarele de corupţie care-i vizează pe apropiaţii săi.
Sute de agenţi de poliţie au fost arestaţi în toată ţara, în ultimii ani. Recep Erdogan spune, însă, că totul este un complot împotriva sa.
„Aud că presa nu este liberă în Turcia. Vreau să vă spun cu fermitate: nu există presă mai liberă decât cea din Turcia, fie că vorbim de Europa sau de alt loc din lume”, a spus Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele Turciei a provocat stupoare când a declarat că nu admite egalitatea de drepturi între femei şi bărbaţi: „Nu poţi trata egal femeile şi bărbaţii, fiindcă natura lor este diferită. Caracterele, obiceiurile şi fizicul lor sunt diferite”.
Recep Erdogan nu a scăpat de critici nici când şi-a inaugurat noua reşedinţă oficială: o construcţie cu o mie de camere, care se întinde pe 200.000 de metri pătraţi, la marginea capitalei Ankara. Palatul a costat peste 270 de milioane de euro.