Protestele şi lupte de stradă în centrul Parisului

Data publicării:
proteste paris 2605 captura

La apelul CGT, cel mai mare sindicat francez, astăzi au intrat în grevă angajaţii de la căile ferate şi controlorii de zbor. A fost paralizată activitatea în 16 din cele 19 centrale nucleare din Franţa în timp ce greva care afectează rafinăriile a ajuns în cea de a opta zi. Forţele de ordine estimează că la manifestaţiile de la Paris au participat între 18.000 şi 20.000 de persoane, în timp ce cifra avansată de sindicate este de cinci ori mai mare: 100.000 de persoane. 16 protestatari au fost renţinuţi. De asemenea, un sindicalist şi doi poliţişti au fost răniţi.

Ca răspuns la războiul declanşat de sindicate împotriva unei reforme a legislaţiei muncii, premierul Manuel Valls a declarat că nu renunţă la proiect, dar că ar putea accepta unele modificări. Şeful executivului francez a criticat dur mişcarea sindicală care a declaşat haosul. El spus chiar că acţiunile sindicale sunt profund nedemocratice.

Eu respect sindicatul CGT, îi cunosc istoria - implicarea sa totală în istoria ţării noastre, rezistenţa, dorinţa de a acorda drepturi muncitorilor -, dar sindicatul nu poate opri ţara în loc, CGT nu poate impune o lege. Recunosc că legea în discuţie are multe aspecte care nu au fost înţelese de mulţi dintre compatrioţii mei, dar este bună pentru mediul de afaceri, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, a spus Manuel Valls.

Oamenii de rând au păreri împărţite despre criza din Franţa. Unii susţin sindicatele, alţii spun însă că Franţa a devenit o ţară necompetitivă din cauza legislaţiei mult prea stricte a muncii.

„Da, mă deranjează grevele, dar este un drept constituţional, este important ca muncitorii să poată să-şi facă auzit mesajul”, spune un francez.

„În parte, înţeleg ceea ce se petrece, dar cred că, în general, există în zilele noastre un standard internaţional la care trebuie să ne adaptăm legea muncii. Iar Franţa nu mai este atât de competitivă pe cât obişnuia să fie la un moment dat”, crede un altul.

Întreg scandalul a plecat de la modificarea legislaţiei muncii printr-un proiect de lege care încearcă să vină în sprijinul mediului de afaceri. El prevede că firmele pot negocia cu angajaţii mai multe ore de muncă pe săptămână decât cele 35 câte sunt în prezent. De asemenea, în baza noii legi, companiile vor avea o libertate mai mare de a reduce salariile, dar şi de a-şi disponibiliza angajaţii.

De partea lor, sindicatele sunt nemulţumite că guvernul şi-a asumat răspunderea pentru lege ca să evite un vot în Adunarea Naţională. Prin urmare, cer retragerea actului normativ.

Atât timp cât guvernul refuză să negocieze, există riscul ca mişcarea de protest să se intensifice”, ameninţă Philippe Martinez, secretarul general al CGT.

Analiştii spun că nu se va ajunge la pene de curent în Franţa pentru că dreptul la protest în sectorul energiei nucleare este strict reglementat. Pe de altă parte, cinci din cele opt rafinării din Hexagon funcţionau aseară cu restricţii sau deloc, iar importurile sunt şi ele afectate, tot din cauza grevei. La toate acestea se adaugă protestele din transporturi, care riscă să se prelungească până după începerea Campionatului European de Fotbal, peste trei săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...