Singurele concesii pe care opoziţia le-a obţinut de la Viktor Ianukovici sunt eliberarea tututor protestatarilor arestaţi şi promisiunea că poliţia nu va recurge la forţă. Demisia preşedintelui ori a guvernului este exclusă. Liderii opoziţiei nu şi-au ascuns dezamăgirea.
„Lungi ore de conversaţie despre nimic. Acum am înţeles că nu are rost să stai la aceeaşi masă cu omul care a decis deja să te mintă”, spune Vitali Klitschko, unul din liderii opoziţiei.
Manifestanţii rămân pe poziţie şi sunt hotărâţi să înfrunte orice pentru a aduce schimbarea în ţară. Ei au ridicat baricade şi pe strada unde în ultimele zile au avut loc cele mai violente lupte cu forţele de ordine.
Executivul a acuzat opoziţia că are interesul să întreţină violenţele.
„Pentru a doua oară, liderii opoziţiei au refuzat să denunţe public acţiunile extremiste. Ei nu au condamnat nici capturarea unor sedii ale administraţiei locale”, a spus Olena Lukash, ministrul ucrainean al Justiţiei.
În timp ce la Kiev atmosfera a fost relativ calmă, protestele s-au extins în mai multe oraşe din vestul ţării.
La Liov, cordoanele de poliţie care barau accesul spre biroul guvernatorului au fost rupte, iar acesta a fost obligat să-şi prezinte demisia.
Brutalitatea forţelor de ordine continuă să şocheze. Autorităţile au prezentat scuze, după ce o înregistrare cu un protestatar, bătut şi dezbrăcat la pielea goală de jandarmi, a ajuns virală pe internet.
Evenimentele de la Kiev au provocat îngrijorare în Europa şi Statele Unite. Vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat că o continuare a violenţelor ar avea 'consecinţe' în relaţiile dintre Washington şi Kiev, iar cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui ucrainean să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste.