Foto: Gulliver/Getty Images
Generalul turc și cel american au discutat de două ori după tentativa de lovitură eșuată în legătură cu baza de la Incirlik, care a fost închisă timp de câteva zile după puci. De asemenea, cei doi au discutat și despre zborurile SUA deasupra Siriei.
Vizita lui Dunford în Turcia vine la două săptămâni după tentativa de lovitură de stat din Turcia și la câteva zile după ce președintele turc Recep Erdogan a criticat dur un înalt oficial militar american care și-a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea armatei turce de a lupta contra ISIS în contextul epurărilor din armată.
De asemenea, generalul american a ajuns în Turcia în contextul în care atât oficiali turci cât și presa turcă continuă să acuze SUA că a orchestrat lovitura de stat eșuată. Oficialii americani au respins aceste acuzații.
Vizita lui Joseph Dunford va avea un rol important în aducerea relațiilor militare dintre cele două țări pe calea stabilită înainte de turbulențele din Turcia.
Generalul american și omologul său vor discuta, cel mai probabil, despre cum să reducă daunele provocate de turbulențele din Turcia celor două armate și despre continuarea ofensivei împotriva organizației teroriste Stat Islamic.
În timpul vizitei generalului american, forţele speciale au anunţat capturarea a 11 militari de comando turci, care ar fi încercat, în timpul loviturii de stat eşuate, să-l ia ostatec pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Militarii au fost capturaţi la mai bine de două săptămâni după puciul din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters, citat de News.ro.
Cei 11 militari fac parte dintr-o echipă de comandă, care a lansat în noaptea de 15-16 iulie un atac asupra hotelului din staţiunea Marmais, unde era cazat preşedintele Recep Tayyip Erdogan în timpul vacanţei sale. Însă, forţele de securitate l-au avertizat pe liderul turc cu privire la ameninţarea iminentă, iar acesta a părăsit hotelul înainte de sosirea militarilor.
Baza aeriană Incirlik, înconjurată de peste 7.000 de polițiști turci
Peste 7.000 de poliţişti turci au înconjurat şi au blocat accesul, duminică, la baza aeriană Incirlik, care este folosită de aliaţii NATO pentru a lansa operaţiuni spre Orientul Mijlociu. Executivul a transmis că operaţiunea a fost doar o simplă verificare a măsurilor de securitate, scrie News.ro.
„Am terminat o inspecţie de securitate generală. Nu am găsit nimic”, a explicat ministru Afacerilor Europene din Turcia.
Martorii au descris câteva mii de poliţişti cu arme semiautomate şi vehicule blindate, care au înconjurat baza aeriană încă de la primele ore ale dimineţii.
O parte dintre susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au ocupat zona încercuită de autorităţi în apropiere de baza aeriană. Totuşi, mulţimea nu părea să fie atât de tensionată ca la protestele recente prin care s-a cerut închiderea bazei aeriene.
Câteva mii de persoane au protestat joi la baza aeriană Incirlik, pentru a cere închiderea acesteia cu slogane antiamericane. Protestatarii au susţinut că militarii americani au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie, soldată cu moartea a 270 de persoane.
Peste 60.000 de persoane, inclusiv militari, poliţişti, magistraţi, jurnalişti, funcţionari publici şi profesori universitari, au fost vizaţi de campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti, după ce autorităţile turce l-au învinuit pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat.
În primele zile după lovitura de stat eşuată, mai mulţi înalţi oficiali militari de la baza aeriană Incirlik au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare, printre care se numără generalul comandant Bekir Ercan Van. Autorităţile turce au susţinut că avioanele F-16 folosite de pucişti au aterizat la Incirlik pentru a fi realimentate.
„Inspecţia” de la baza aeriană a avut loc după ce executivul turc a anunţat sâmbătă continuarea reformei militare ca urmare a puciului eşuat. Într-un interviu, Ergdogan a dezvăluit planurile sale pentru a elimina toate academiile militare, care vor fi înlocuite cu o nouă Universitate Naţională de Apărare.
Baza Incirlik este folosită atât de forţele turce, cât şi de militarii americani, şi este vitală pentru operaţiunile coaliţiei occidentale de bombardare a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemenea, la baza aeriană Incirlik sunt depozitate o parte din focoasele nucleare americane de pe continentul european, Însă, numărul exact al focoaselor nucleare care se află în această bază aeriană rămâne necunoscut.