Președintele Franței, despre decizia lui Trump privind Iranul: „Ar putea fi război”

Data publicării:
macron
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat că ar putea urma un război dacă omologul său american, Donald Trump, decide retragerea SUA din acordul prin care Iranul a acceptat să-şi sisteze programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, informează duminică agenţia Reuters.

macron
Foto: Guliver/GettyImages

„Am deschide Cutia Pandorei. Ar putea fi război”, a spus Macron într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel. „Nu cred că Donald Trump vrea război”, a adăugat preşedintele francez.

Liderul de la Casa Albă a criticat adesea acordul „oribil” încheiat cu Iranul pe vremea predecesorului său, Barack Obama, şi urmează să decidă până pe 12 mai dacă SUA rămân în continuare parte a acestui acord semnat de Iran şi Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania). O retragere a SUA din acord ar implica aplicarea din nou a sancţiunilor americane împotriva Iranului, suspendate în virtutea acestei înţelegeri.

Conform unor surse din administraţia americană, Trump ar fi decis deja retragerea SUA din acord. Totuşi, aceleaşi surse nu exclud posibilitatea ca liderul de la Casa Albă să caute o variantă care să nu însemne o retragere completă, după ce Emmanuel Macron a încercat în timpul recentei sale vizite la Washington să-l convingă să menţină acordul, sugerându-i discuţii pentru o revizuire a acestuia, idee respinsă însă imediat de Iran.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că ţara sa deţine „dovezi concludente” că Iranul desfăşoară în continuare un program nuclear secret. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reacţionat afirmând că nu are „niciun indiciu credibil al unor activităţi desfăşurate în Iran pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear după 2009”.

Publicaţia britanică The Observer a susţinut duminică într-un articol că Donald Trump a încheiat o înţelegere cu o agenţie privată israeliană de informaţii pentru o campanie de discreditare a oficialilor din administraţia Obama care au negociat acordul nuclear cu Iranul, cu scopul de a găsi motive care să-i poată susţine decizia de retragere din acord. Printre cei vizaţi de o asemenea campanie s-ar fi numărat Ben Rhodes, unul dintre consilierii pentru securitate naţională ai lui Obama, şi Colin Kahl, unul dintre asistenţii fostului preşedinte.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai lungă vacanță de iarnă din ultimii ani. Vestea bună pentru elevi și bugetari, zile libere în plus de...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Avertismentul unui chirurg: „Un singur rezident a terminat Chirurgie generală, în generația mea eram 20-30...
Newsweek
Rămâi fără pensie dacă poștașul nu te găsește acasă. Șeful Postei Române confirmă
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
serena williams
Serena Williams, mesaj emoţionant după retragerea lui Rafael Nadal
Digi Animal World
Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți...
Film Now
Nicole Kidman, adevărul despre fotografia virală apărută după divorțul de Tom Cruise: „Asta nu era viața...
UTV
Christina Aguilera, imagine rara alaturi de logodnicul ei, Matt Rutler, si cei doi copii, Max si Summer