Peter Szijjarto promite că Ungaria va face tot posibilul ca România să adere la Schengen în acest an: Este în interesul nostru

Data publicării:
BUCURESTI - REUNIUNE MINISTRII ENERGIEI - PROIECTUL CORIDORUL VE
Foto: Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul ungar va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la spaţiul Schengen - fără controale la frontierele interne - până la sfârşitul acestui an, în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului UE, a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

În urma discuţiilor avute cu ministrul român de interne, ministrul ungar a precizat că în primul rând este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere la spaţiul Schengen, întrucât eliminarea controalelor la frontierele rutiere ar elimina cozile lungi de la punctele de trecere şi, în plus, s-ar pune la dispoziţie pentru trafic rutier zece legături care în prezent sunt accesibile doar sâmbăta, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Budapesta, informează News.ro.

El a subliniat că acest lucru ar facilita şi legăturile între comunităţile maghiare de cele două părţi ale frontierei. De asemenea, el a arătat că România este una dintre principalele pieţe de export ale Ungariei, astfel încât aderarea la Schengen ar fi extrem de benefică pentru companiile ungare.

Aşadar, noi nu avem decât de câştigat de pe urma aderării României la Schengen, prin urmare vom face tot posibilul pentru ca România să poată adera la această zonă în timpul preşedinţiei ungare a UE” - a declarat Peter Szijjarto.

Sperăm foarte mult că nici ţările vest-europene nu vor fi ipocrite şi că toţi cei care au spus până acum că vor susţine această aderare, o vor şi face, sperăm sincer că cei care au opus veto ultima dată aderării României la Schengen, de data aceasta nu vor mai împiedica crearea unui consens european, a unei poziţii europene comune”, a adăugat el, referindu-se, fără a o numi, la Austria.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Péter Szijjártó a menţionat semnarea unui acord bilateral privind cooperarea transfrontalieră în domeniul urmăririi penale, care „va contribui la protejarea Ungariei şi a ungurilor”.

Szijjarto a subliniat că Ungaria şi România se află într-o poziţie cheie pentru a proteja Europa de migranţi

El a subliniat că ambele ţări se află pe o rută care a fost folosită anterior cu predilecţie de către imigranţii ilegali şi de reţelele de crimă organizată.

Ar face acelaşi lucru şi acum, dacă România şi Ungaria nu ar avea o atitudine atât de fermă faţă de migranţi, faţă de traficul de persoane şi crima organizată”, a spus ministrul maghiar.

El a subliniat că părţile au convenit să intensifice şi mai mult această cooperare pentru menţinerea securităţii.

Este clar că factorii care cauzează migraţia ilegală nu se atenuează, devin din ce în ce mai acuţi, iar fluxurile de migraţie ilegală vor continua să se intensifice aici, la frontiera de sud-est a Europei”, a avertizat el, în condiţiile în care migraţia rămâne una din temele favorite ale Budapestei în disputele pe care le are cu Bruxelles-ul.

Ministrul Szijjarto a subliniat că Ungaria şi România se află într-o poziţie cheie pentru a se proteja şi pentru a proteja Europa de migranţii ilegali, potrivit comunicatului transmis de MAE de la Budapesta. „Bineînţeles, noi ne vom proteja de migranţii ilegali, chiar dacă Bruxelles-ul ne va pedepsi pentru aceasta, deoarece pentru noi siguranţa poporului ungar este pe primul loc”, a spus Szijjarto la Bucureşti.

În iunie, Budapesta a fost sancţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a operat modificări în politica sa în privinţa migraţiei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Noua iubită a lui Jason Momoa, pozată în colanți și bustieră, pe stradă. Adria Arjona a vrut să scape de...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...