Cu lucrurile înghesuite în sacoşe, rucsacuri sau valize, zeci de refugiaţi ajung zilnic la Idomeni cu speranţa că-şi vor găsi un loc în tabără. Mulţi dintre ei încă mai cred într-o redeschidere a rutei balcanice către vestul Europei, dar cei aflaţi acolo de peste două săptămâni încep să înţeleagă că nu mai au şanse să plece către ţările unde doresc.
„Acum nu mai se pune problema să ajungem în Germania, Suedia sau Franţa. Vrem doar un loc curat, sigur, cald, asta vrem. Toţi copiii de aici sunt bolnavi, unii sunt de peste o lună, nu mai rezistă”, a declarat un refugiat sirian.
Cum autorităţile elene nu îi pot muta cu forţa pe refugiaţi, ONU face apel la îmbunătăţirea condiţiilor din tabăra de la Idomeni.
„Condiţiile de aici sunt cumplite, iar noi încercăm să lucrăm cu autorităţile în ceea ce priveşte modul de îmbunătăţire al acestora. În prezent, este nevoie urgentă de adăposturi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați Babar Baloch.
Ministrul de Interne al Greciei a comparat situaţia din tabăra de la Idomeni cu cea din lagărul de concentrare de la Dachau din vremea naziştilor.
„Sper că Europa înţelege că închiderea graniţelor nu este soluţia, dar nimeni nu poate garanta că o vor face”, a spus Panagiotis Kouroublis.
Grecia nu este singurul stat european care se confruntă cu valuri de refugiaţi.
Paza de coastă italiană a salvat peste 1.450 de imigranţi, veniţi cu bărcile pe Marea Mediterană, în ultimele 24 de ore. Imaginile au fost filmate în largul Siciliei. Imigranţii provin din şase ţări africane, susţin autorităţile italiene, iar foarte mulţi sunt femei şi copii.
Citiți și: