Fostul comandant al croaţilor bosniaci găsit vinovat de crime de război, care s-a sinucis miercuri în sala Tribunalului Internaţional din Haga, s-a otrăvit cu cianură, a stabilit analiza toxicologică. Incidentul şocant s-a produs imediat ce judecătorii au rostit sentinţa: 20 de ani pentru pentru rolul avut în epurarea etnică a musulmanilor din fosta Iugoslavie. Cum a reuşit să intre în posesia acestei substanţe? Nu se ştie nici până acum.
„Onorată instanţă, Slobodan Praljak nu este un criminal de război şi accept verdictul dumneavoastră cu un profund dezgust”, au fost cuvintele fostului comandant al croaţilor bosniaci.
Avocaţii şi magistraţii au privit consternaţi cum Slobodan Praljak dă pe gât o substanţă dintr-o sticluţă meticulos ascunsă până atunci. Părea doar un gest de sfidare a curţii care tocmai îl condamnase la 20 de ani de închisoare pentru rolul avut în epurarea etnică a musulmanilor din fosta Iugoslavie.
O ambulanţă a ajuns rapid la sediul Tribunalului Penal Internaţional, iar condamnatul a fost dus de urgenţă la un spital din Haga.
Slobodan Praljak nu a supravieţuit, a transmis ulterior televiziunea de stat din Croaţia.
Întrebarea de pe buzele tuturor este cum a reuşit bărbatul să obţină otrava şi să intre cu ea în sala de judecată. Poliţia olandeză este cea care se ocupă de caz, iar suspecţi, potrivit presei din Regat, sunt toţi cei care ar fi putut veni în contact cu acuzatul: avocaţii săi, angajaţi ai tribunalului şi ai închisorii în care era încarcerat. O explicaţie ar fi măsurile de securitate relaxate de la Tribunalul Internaţional din Haga. Potrivit unui avocat, citat de presa olandeză, eşti verificat să nu ai obiecte metalice şi îţi este interzis accesul cu telefonul mobil, dar medicamentele şi lichidele în sticle mici nu sunt băgate în seamă.
Slobodan Praljak, fost comandant al forţelor croate din Bosnia, fusese găsit vinovat pentru crime de război comise în 1993 si 1994.
În Croaţia însă, sunt oamenii care şi-l amintesc ca pe un erou. Peste o mie de croaţi s-au rugat pentru Slobodan Praljak în catedrala catolică din oraşul bosniac Mostar, puternic bombardat în războiul de acum două decenii.
„Am venit să aprind o lumânare pentru eroul nostru, pentru generalul nostru, care nu a putut să trăiască cu aşa o nedreptate, să fie numit criminal de război când nu era”, spune unul dintre ei.
Gestul extrem al fostului lider al croaţilor din Bosnia a fost deplâns şi de politicienii de la Zagreb.
„Arată, cred eu, cât de sigur era Slobodan Praljak că tot ceea ce a făcut a fost pentru binele poporului croat”, a spus Andrej Plenkovic, premierul Croaţiei.
De cealaltă parte, musulmanii bosniaci, persecutaţi atât de sârbi cât şi de croaţi în războiul din anii '90, îl compara pe Slobodan Praljak cu generalii nazişti.
„Aşa au făcut şi generalii lui Hitler la Nuremberg, s-au omorât înainte de verdict”, a spus Safet Orucevic, fostul primar din Mostar.
„Ma bucur că s-a terminat aşa, Mostar a primit satisfacţie”, a spus Mehmed Alija Mekic, locuitor din Mostar.