Croaţia va trimite Ucrainei cel puțin 60 de tancuri şi blindate. Ce primește la schimb

Data publicării:
leopard 2 A8
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Ministrul croat al Apărării a semnat, luni, o declaraţie de intenţie cu omologul său german pentru a fi transferate Ucrainei din stocurile armatei croate cel puţin 60 de vehicule de luptă, respectiv tancuri şi blindate. Croaţia va primi în schimb din partea Germaniei sprijin financiar pentru a cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Declaraţia de intenţie semnată la Berlin prevede livrarea către Kiev a unui prim lot de 30 de tancuri de concepţie sovietică şi a 30 de vehicule blindate, împreună cu piese de schimb şi muniţie, echipamente aflate în prezent în dotarea armatei croate.

Germania va oferi în schimb Croaţiei o compensaţie financiară cu care armata croată va achiziţiona în viitor tancuri germane Leopard 2A8, versiunea cea mai modernă a tancului Leopard.

„Primele tancuri vor fi livrate Ucrainei înainte de sfârşitul anului. Este important să nu pierdem timpul în susţinerea Ucrainei”, a declarat ministrul german Boris Pistorius.

„Armata croată va fi echipată cu tancuri moderne şi eficiente de tip Leopard 2A8. Prin aceasta, continuăm să înlocuim tehnologia şi echipamentele defensive de fabricaţie sovietică cu altele de fabricaţie occidentală”, a spus la rândul său ministrul croat Ivan Anusic.

Acesta a precizat că, cu finanţarea germană, ar putea fi achiziţionate aproximativ 50 de tancuri Leopard 2A8 şi că acordul include de asemenea instruirea militarilor croaţi pentru a utiliza viitoarele tancuri ce urmează să fie achiziţionate din Germania.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri