Extremiștii au fost învinși în Olanda

Data actualizării: Data publicării:
Heads Of State Attend The European Council Meeting
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 09: Dutch Prime Minister Mark Rutte arrives at the Council of the European Union on the first day of an EU summit, on March 9, 2017 in Brussels, Belgium. EU leaders will gather for a two-day summit to discuss a number of issues including Great Britain's exit from the Union. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Partidul premierului olandez, Mark Rutte, a câștigat alegerile legislative, potrivit exit poll-urilor. 28 de partide s-au bătut pe cele 150 de locuri din legislativul de la Haga. Rezultatul alegerilor este considerat extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene.

Heads Of State Attend The European Council Meeting
Premierul Mark Rutte FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE joi, ora 8:00 Partidul extremist al lui Geert Wilders a pierdut alegerile parlamentare din Olanda, chiar dacă a obţinut un rezultat mai bun decât la precedentul scrutin. Premierul Mark Rutte, a cărei formaţiune se află pe primul loc, spune că ţara sa a dat un semnal Europei.

„Sunt foarte fericit că am putut să contracarăm tipul greşit de populism, înainte de alegerile din Franţa şi Germania”, a declarat Mark Rutte.

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie, formaţiunea de centru-dreapta condusă de premierul Mark Rutte, a câştigat pentru a treia oară la rând alegerile parlamentare dn Olanda. Deşi pierde mandate faţă de scrutinul din 2012, rămâne cea mai importantă formaţiune din legislativ.

- Sunteţi premierul care a salvat Uniunea Europeană? a fost întrebat Mark Rutte.

- E prea mult spus, dar sunt foarte fericit că am putut să contracarăm tipul greşit de populism înainte de alegerile din Franţa şi Germania.

Mark Rutte a avut şi un mesaj pentru susţinătorii extremistului Geert Wilders.

Susţinătorii săi nu sunt interesaţi de stânga sau de dreapta. Vor să fie parte din societate, vor să fie auziţi. Ei simt că în ultimii ani, în timpul crizei, au plătit un preţ mai mare decât alţii, din punct de vedere al experienţei personale, ca să scoată ţara din criză. Sunt motivat să-i fac parte şi din redresare”, a declarat Mark Rutte.

Deşi nu a câştigat alegerile, aşa cum indicau unele sondaje, Partidul pentru Libertate a reuşit să obţină un scor mai bun decât la precendentele alegeri.

Rezultatele după numărarea a peste 80% din voturi indicau că a câştigat 20 din cele 150 de mandate de deputat, cu 8 mai multe faţă de 2012.

Liderul formaţiunii, Geert Wilders, a spus că acest lucru este egal cu o victorie şi a mulţumit alegătorilor săi. De asemenea, pe Twitter, mijlocul său favorit de comunicare, a transmis şi un mesaj către premierul Mark Rutte, prin care îl anunţă că lupta merge mai departe.

ACTUALIZARE 22.08. Sondajele realizate la ieșirea de la urne dau partidul premierului Rutte pe primul loc.

Partidul premierului Mark Rutte, VVD: 31 de locuri
Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders: 19 locuri
Creştin-Democraţii: 19 locuri
D66: 19 locuri

Partidul Verzilor a obţinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obţinut nouă mandate, o scădere semnificativă, informează News.ro.

Potrivit exit poll-urilor, rata de participare a fost de 82%, mult peste cea din urmă cu patru ani, care a fost de 65% în 2012. De regulă, exit-pollurile făcute la scrutinele din Olanda se confirmă.

Prima versiune a exit-pollurilor, publicată la scurt timp după închiderea urnelor, la ora locală 21 (22 ora României), estimează rata de participare şi împărţirea mandatelor pe baza răspunsurilor oferite până la ora locală 20.30 (21.30 ora României) şi va fi acutalizată după o jumătate de oră.

________________________________________________________________________________________________________________

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8:30 şi se vor închide la ora 22.00, când vom avea şi prima imagine a noului peisaj politic de la Haga. Ultimele sondaje arată că partidul actualului premier Mark Rutte este favorit, în timp ce partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, principalul rival, a pierdut teren în ultimele zile. Ar putea să cântărească greu în decizia definitivă a olandezilor, ultima dezbatere electorală organizată aseară.

Oamenii sunt atenţi şi la sondaje şi mai ales la acurateţea lor, după ce statisticile au eşuat să anticipeze votul britanicilor în privinţa Brexitului şi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Sondaje înainte de alegeri: 

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (condus de Mark Rutte): 24 - 28 de mandate

Partidul pentru Libertate (condus de Geert Wilders): 19 - 22 de mandate

Înscrise în alegeri: 28 de partide

Persoane cu drept de vot: 13 milioane

SURSA: Al Jazeera

Extremistul Geert Wilders a pierdut foarte mult din electoratul său. Un studiu de luna trecută arăta că este favorit pentru câștigarea scrutinului, fiind creditat cu obținerea a cel puțin 27 de mandate. 

Cert este că niciunul dintre cele 28 de partide nu va obține majoritatea în aceste alegeri. De mai mult de un secol, guvernul olandez este condus de coaliţii pentru că niciun partid nu a reuşit să obţină majoritatea parlamentară. Chiar şi dacă Partidul Libertăţii condus de Geert Wilders ar câştiga alegerile, formaţiunea are şanse minime să-şi găsească parteneri pentru o alianţă. Dar victoria sa ar fi suficientă să realimenteze tendinţele naţionaliste de pe continent, iar asta-i îngrijorează nu doar pe politicieni, ci şi pe investitorii. 

Ultima confruntare electorală

Într-o ultimă confruntare electorală, luni seară, liderii partidelor care conduc în sondaje, Mark Rutte şi Geert Wilders au vorbit foarte mult despre Nexit, adică ieşirea Olandei din Uniunea Europeană. Amândoi liderii s-au străduit să fie cât mai convingători, pentru că, apreciau analiştii olandezi, această confruntare putea influenţa voturile nehotărâţilor, al căror procent este imens - cel puţin 40%.

Mark Rutte, premierul în exercţiu şi preşedintele Partidului Popular Liberal-Democrat (VVD) a spus că va face totul pentru a-l împiedica pe liderul populist să formeze guvernul şi să-şi pună în aplicare promisiunea de a face referendum pentru ieşirea din UE. El a declarat că vrea să pună capăt populismului dăunător.

Există o mare diferenţă între a scrie Tweeturi de pe canapea şi a guverna o ţară, a declarat acesta. Se referea la extremistul Geert Wilder care a cerut pe Twitter ca toţi reprezentanţii oficiali ai Turciei în Olanda să fie expulzaţi din ţară.

Citiți și: 

Alegeri în Olanda | Cine este Geert Wilders

Alegeri în Olanda, consecințe în toată Europa

Țările europene în care au loc alegeri iau măsuri contra implicării Rusiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani