Personajul principal al alegerilor din Olanda este extremistul Geert Wilders, cel despre care se spune că a inventat „trumpismul", adică stilul de politică al lui Donald Trump. Ei bine, deşi a crescut mult în sondaje şi ca influenţă politică, de-a lungul ultimilor ani, el nu este tocmai un politician iubit.
De mai bine de un deceniu, este mereu pe fugă. Este un echilibru straniu între o viaţă politică extrem de intensă şi în văzul electoratului şi o viaţă privată ca a unei fantome. Este păzit non stop şi fiecare apariţie a lui în public este precedată de o operaţiune de securitate care seamănă mai degrabă cu vizita unui mare lider mondial.Doarme într-un loc sigur oferit de statul olandez şi îşi vede soţia cel mult de două ori pe săptămână. Acesta este Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate din Olanda. Adică politicianul care vrea să scoată imigranţii musulmani din Olanda şi Olanda din Uniunea Europeană.
„Sunt pe lista de asasinate a al-Qaida, a talibanilor, a multor astfel de organizaţii”, a declarat liderul Partidului pentru Libertate pentru BBC.
În 2008, publicaţia germană Der Spiegel relata că Wilders a fost ţinta a peste 300 de ameninţări - trei sferturi din toate ameninţările primite de toţi politicienii olandezi în acel an. Totul a început în 2004, când a fost ameninţat cu decapitarea. Tocmai pentru că, doi ani mai devreme, un politician extremist din Olanda fusese asasinat, măsurile de securitate din jurul lui Geert Wilders sunt extreme. Iar viaţa pe care o duce controversatul politician nici că putea fi mai departe de normalitate.
„Reporter: Geert Wilders, când v-aţi plimbat ultima dată de unul singur?
Geert Wilders: Singur? Cred că au trecut 12, 13 ani de când am putut să merg singur, să conduc maşina, să fac cumpărături, să-mi verific cutia poştală de acasă, să stau la mine acasă! Din păcate, au trecut mai bine de 12 ani de când am făcut aşa ceva”.
Deşi pare greu de crezut, măsurile de securitate din jurul lui Geert Wilders obişnuiau să fie şi mai dure decât atât. Într-o perioadă, el şi soţia lui erau nevoiţi să doarmă în fiecare seară în alt loc, chiar şi într-o închisoare! Alteori, politicianul nu putea ieşi în public fără să se deghizeze. Şi când călătoreşte în străinătate, este nevoie de mai multe ascunzători. Iar dacă vrea să meargă la cinema, scenariul acestei deplasări este el însuşi demn de Hollywood, după cum a povestit olandezul în cartea sa.
„Când merg la cinematograf, locurile de pe ultimele rânduri sunt golite pentru mine de către gărzile mele de corp. Intrăm în sală după ce începe filmul şi plecăm înainte să se termine. Ultima dată când am văzut începutul şi sfârşitul unui film într-un cinematograf olandez, George W. Bush încă era la primul mandat de preşedinte al Statelor Unite”, a scris Geert Wilders, în cartea sa „Marked for Death: Islam's War Against the West and Me”.
Opiniile lui Wilders cu privire la imigranţi şi la musulmani sunt atât de radicale încât a avut, o vreme, interdicţie de intrare în Regatul Unit. Iar în decembrie 2016, a fost declarat vinovat de discriminare. Luna trecută, Wilders a fost nevoit să-şi suspende campania pentru alegerile parlamentare. S-a întâmplat după ce un membru al echipei sale de securitate a fost arestat. Poliţia l-a acuzat că a furnizat mafiei marocane informaţii despre activităţile politicianului pe care îl păzea.
Din raţiuni de securitate, niciun oficial olandez nu comentează măsurile de protecţie din jurul lui Geert Wilders. Se estimează, însă, că, până acum, s-au cheltuit milioane de euro din banii statului pentru a-l feri de cei care-i vor moartea, scrie Washington Post.
Tocmai pentru că e nevoit să se ascundă mereu, de frica să nu fie asasinat, Wilders a devenit un maestru al folosirii reţelelor sociale în scopuri politice. Aşa reuşeşte să-şi transmită mesajul către electorat - direct, fără filtrul presei. Aşa şi-a transformat pericolul de moarte care-l vizează într-una din reţetele succesului său politic.
„Pot să facă ce vor. Nu vor face decât să mă facă pe mine mai puternic. Voi fi şi mai hotărât”, a primis Geert Wilders.