Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a declarat sâmbătă, la un post de radio, că este un susținător „înverșunat” al cadrului european de achiziționare a vaccinurilor, subliniind că în caz contrar, ar fi fost o cursă frenetică ce s-ar fi putut solda chiar și cu un război la propriu, relatează Agerpres.
„Voi apăra cu înverşunare acest cadru european de achiziţionare a vaccinurilor”, a spus Clemenet Beaune. „Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze. Nu ar exista neapărat un învingător în această competiţie. Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu”, a adăugat Clement Beaune, citat de AFP.
Citiți și: CTP: „Dacă nu eram în Uniunea Europeană, de unde un anumit partid a vrut să ne scoată, luam vaccinuri de pe jos acum”
Oficialul francez a vorbit și despre tensiunile care există în legătură cu livrările de vaccin ale companiei britanice AstraZeneca. El a cerut „claritate şi transparenţă” în problema întârzierilor în livrarea vaccinului anti-COVID-19 și a spus că ar fi o „problemă” dacă se va dovedi că Regatul Unit a fost privilegiat.
„Nu vreau să vorbesc despre ceva suspect, un complot, doresc claritate şi transparenţă. Dacă există o problemă industrială, se poate întâmpla, am înţelege asta. Dar dacă s-a acordat o preferinţă britanicilor, aceasta ar fi o problemă”, a subliniat Clement Beaune într-un interviu pentru Radio J, ce va fi difuzat integral duminică dimineaţă. „Sunt acuzaţii grave, deci nu pot fi aduse aşa uşor”, a adăugat secretarul de stat pentru afaceri europene.
„Nu spun că există o problemă, dar dacă avem o problemă şi am favorizat alte destinaţii, alte ţări decât a noastră, atunci ne vom apăra interesele”, a promis el, sugerând posibile sancţiuni sau chiar refuzul de a comanda producătorului doze suplimentare.
„Să se dea dovadă de transparenţă, să se ridice tonul, asta trebuie făcut”, a mai spus demnitarul francez, care a insistat şi asupra necesităţii ca UE să menţină o politică comunitară puternică în această problemă.
Citiți și: Emmanuel Macron, despre neînțelegerile dintre UE și UK: „Britanicii adoră să-i deteste pe francezi și atunci spun că noi suntem de vină”
Vineri, Agenţia Europeană pentru Medicamente a dat undă verde utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca/Oxford.
AstraZeneca a provocat însă furia Uniunii Europene după ce a anunțat că vor fi întârzieri în livrarea vaccinurilor. Autorităţile europene au publicat contractul semnat cu această companie pentru a-i reaminti angajamentul de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.
Editor : Luana Pavaluca