Un dispozitiv exploziv artizanal a fost descoperit la bordul unui autocar care efectua o cursă pe ruta Praga (Cehia) - Varna (Bulgaria).
„O substanţă inflamabilă a fost depistată într-un autocar înmatriculat în Bulgaria, pe 16 mai, după-amiază, pe teritoriul Ungariei”, a comunicat Ministerul ungar de Interne, precizând că vehiculul aparţine unei firme din România, potrivit unui comunicat citat de publicaţia Ouest France.
Şoferul autocarului a declarat că a fost vorba de o bombă artizanală, fabricată dintr-o canistră care conţinea benzină şi acetonă, avea un dispozitiv electric şi un cronometru.
În autocar erau 34 de pasageri, inclusiv cetăţeni români, relatează site-ul ungar HVG.hu. Traseul autocarului includea traversarea teritoriilor Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României şi Bulgariei. Incidentul este investigat de autorităţile din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România.
Autorităţile ungare suspectează că pasagerul care a amplasat dispozitivul exploziv în autocar este un cetăţean ceh ori slovac, potrivit unui comunicat al companiei de transport Omega Group. Suspectul avea un bilet de la Praga până la Bratislava, dar a coborât la Brno, în Cehia, fără a mai urca în autocar.
Autocarul a ajuns luni, cu o întârziere de 18 ore, în Varna. Anchetatorii nu exclud posibilitatea unui complot terorist islamist.
Expertul în securitate Hari Bucur pune informațiile privind o bombă în autocar sub semnul îndoielii.
„Singura sursă de informație este şoferul, eventual proprietarul agenției de transport, ceea ce ridică semne de întrebare asupra seriozităţii datelor, câtă vreme niciunul dintre statele implicate nu a dat detalii. Avem o canistră, în mod normal șoferul știa că este acolo, probabil că nu-și dădea seama că în interiorul canistrei se putea monta un dispozitiv exploziv, canistra s-a răsturnat şi mirosul l-a făcut pe şofer să vadă despre ce e vorba, asta e informația pe care o avem. De aici până la atac terorist e cale lungă”, a spus Hari Bucur.
În opinia sa, e „puţin probabil” ca o organizaţie teroristă care vrea să dea un mesaj sau care are ca scop perturbarea turismului să folosească o canistră care putea fi scoasă din autocar oricând sau pe care șoferul ar fi putut decide să nu o primească.
„Ministerul de Interne a anunțat că a descoperit o substanță inflamabilă care ar fi trebuit să fie interzisă la bordul unui vehicul de transport în comun şi de aici a început ancheta”, spune Hari Bucur.
Pe de altă parte, expertul în securitate spune că măsurile de transport ar trebui întărite pentru că este posibil ca o astfel de întâmplare să dea idei altor oameni care ar putea comite un atentat într-un mod asemănător.