Votul britanicilor a zdruncinat vineri bursele la nivel global, iar lira este în declin cu 8,5%, după ce în timpul tranzacţiilor a coborât cu până la 10%, la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.
Indicele Dow Jones este în scădere cu 2,5%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 este în coborâre cu 6,38%, fiind posibil să închidă cu cel mai grav declin de după 1987.
Acesta este exact scenariul expus de Soros în ziarul britanic The Guardian, săptămâna trecută.
Carnagiul de pe pieţele financiare ar putea să îl îmbogăţească şi mai mult pe Soros, dacă informaţiile apărute sunt adevărate.
Soros a devenit faimos când a pariat împotriva lirei sterline, în 1992, provocând excluderea monedei din mecanismul european al ratelor de schimb, strategie care i-a adus un câştig de un miliard de lire.
Soros Fund Management, care administrează active de circa 30 de miliarde de dolari, a cumpărat aur şi a pariat pe scăderea acţiunilor, potrivit unui articol publicat pe 9 iunie de Wall Street Journal.
Vineri, contractele futures pentru aur au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Ulterior, avansul s-a restrâns, dar cotaţia aurului se află încă la 1.328,2 dolari uncia.
Soros nu ar fi singurul investitor important care câştigă în acest fel.
Stanley Druckenmiller, şeful Duquesne Capital, fost asociat al lui Soros, şi Paul Singer, şeful fondului de hedging Elliott Management, au susţinut şi ei achiziţiile de aur ca mijloc de protecţie faţă de şocurile din piaţa financiară.
Plasamentele exacte ale lui Soros nu sunt cunoscute, întrucât declaraţile sale oficiale depuse la autorităţile de reglementare oferă, trimestrial, informaţii doar despre investiţiile pe termen lung.