Mai mulți bani pentru refugiații din Europa

Data publicării:
Migrants Begin Their Journey Through Europe In Kos

Uniunea Europeană se pregăteşte să aloce mai mulţi bani pentru gestionarea crizei refugiaţilor. Este vorba despre 1,8 miliarde de euro. Parlamentarii europeni eu cerut suplimentarea fondurilor pentru agenţiile care se ocupă de securizarea graniţilor, dar şi de procedurile necesare acordării azilului politic. România este o ţară extrem de activă în cadrul Frontex. Ţara noastră a aprobat şi trimiterea în Grecia a doi judecători care vor ajuta la preluarea dosarelor depuse de refugiaţi.

250 de milioane de euro au mers anul acesta la Frontex, pentru securizarea granițelor externe ale Uniunii. Parlamentul European a cerut ca pentru 2017 sumele destinate gestionării fluxului de imigranţi să fie mai mari. E nevoie şi de transparenţă în cheltuirea acestor fonduri.

Am observat că există o serie de amendamente care solicită crearea unor noi instrumente, a unei linii bugetare separate. Reacţia în acest domeniu trebuie să fie cât mai rapidă. Fluxurile de migranţi se pot muta rapid dintr-un loc în altul”, a declarat reprezentantul Comisiei Europene.

Salvarea refugiaţilor este o prioritate. De la începutul anului au fost recuperate din Marea Egee şi din Marea Mediterană 434 de bărci. 76.000 de oameni au fost salvaţi. România a participat la astfel de operaţiuni.

Prima misiune de care îmi aduc aminte, tot timpul, este o misiune în care am luat 250-260 de oameni, au fost salvaţi, printre care a fost şi un copil nou-născut, avea 20 de zile”, a declarat Gabriel Cerchez, ofiţer secund pe nava Stefan cel Mare.

Autorităţile elene, primele care dau piept cu valurile de migranţi, au cerut ajutor şi pentru a analiza sutele de mii de cereri de azil. CSM a avizat trimiterea a doi judecător români în cadrul Biroului European de sprijin pentru azil. Unul dintre ei este Gabriela Ghervase.

Este foarte important pentru ca noi să ştim ce avem de făcut. Şi la noi fenomenul o să ia o amploare destul de mare. Când unele dintre statele Uniunii Europene au nevoie de ajutorul colegilor din alte state, consider că un ajutor trebuie asigurat”, a spus Garbriela Ghervase, judecător de la Tribunalul Dolj.

La nivelul Uniunii Europene se aplică o legislaţie comună în privinţa acordării azilului politic. Diferenţa considerabilă este la ajutoarele financiare pe care le primesc refugiaţii. În România, ajutorul de stat este de 108 lei pe lună, de patru ori mai puţin ca în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...