Criza din Catalonia a ajuns la apogeu. Guvernul Spaniei a demis conducerea provinciei şi a decis ca pe 21 decembrie să fie alegeri anticipate. Până atunci, vicepremierul ţării a fost delegat să se ocupe de administrarea regiunii, Ministerul de Interne preia controlul poliţiei locale, iar înverşunatul lider separatist a fost demis. Presa scrie însă că va veni şi azi la sediul Guvernului catalan şi va aştepta să fie informat oficial că şi-a pierdut atribuţiile. Şi ca tabloul să fie complet, au fost convocate şi alegeri anticipate pentru 21 decembrie. Noua realitate îi va lovi în plin pe catalanii pro independenţă care azi-noapte au petrecut în stradă. Sunt decizii fără precendent în Spania democratică şi au venit ca răspuns la decizia parlamentului separatist catalan de a adopta o declaraţie unilaterală de independenţă. Şi chiar dacă tehnic totul pare stabilit, marele mister este cum va reuşi Madridul să subordoneze regiunea.
Mii de separatişti şi unionişti au stat până după miezul nopţii pe străzile din Barcelona ca să-şi susţină cauzele. Cei care sprijină independenţa au organizat o veritabilă petrecere în faţa sediului guvernului regional: au cântat, au dansat şi au lansat artificii.
„Afară, afară, afară cu steagul spaniol! Afară, afară, afară cu steagul spaniol!” - au strigat manifestanții.
„De acum încolo, vom munci ca să ne construim un viitor”, spune un altul.
„Puigdemont, la puşcărie! Puigdemont, la puşcărie!” - strigau, în schimb, cei din tabăra pro-Spania.
„Catalonia este Spania! Catalonia este Spania!”- au susținut ei.
„Nu vom avea odihnă până când ordinea constituţională se va întoarce. Nu ne vom opri. Vom fi pe străzi. Vom muri pentru acest steag. Să ştie toţi catalanii asta, toată Spania”, spune un susținător al statului spaniol.
Sâmbătă, la Madrid, au continuat marșurile în sprijinul autorităților centrale. Imaginile ne-au fost trimise de un român care locuiește acolo:
Primele reacţii în stradă, la Barcelona de data aceasta, au venit imediat după ce s-a anunţat că independenţa Cataloniei a fost declarată.
„Şi suntem fericiţi... şi începe o nouă viaţă pentru catalani. Pentru toţi catalanii. Pentru toţi cei şapte milioane de oameni care sunt aici în Catalonia”, spunea cu entuziasm un catalan.
„Un sentiment minunat: pentru mine înseamnă libertate. Libertate pentru toţi oamenii din Catalonia, pe care am aşteptat-o mulţi ani. O mare emoţie. Trăiască Catalonia liberă! Nu îmi pot explica sentimentele. Nu credeam că aşa ceva se putea întâmpla. Le mulţumesc acestor oameni curajoşi!”, a declarat o doamnă mai în vârstă.
În același timp, în capitala Spaniei reacțiile erau total opuse:
„Este o catastrofă, o adevărată catastrofă. Sunt oameni care nu îşi dau seama ce fac, sunt iresponsabili. În orice fel ar acţiona, nu mai avem ce face. Pentru că statul nu a aplicat măsurile pentru a opri (n.r. - independenţa catalană) şi pentru că precedentul guvern ar fi trebuit să oprească tentativa în loc să fure. De aceea s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Hai, Spania!”, a declarat un localnic.
„Cred că este o greşeală, din punctul meu de vedere este clar acest lucru, ştiu asta. Nu avea rost să se ajungă aici, ei (n.r. - catalanii) ar fi trebuit să vorbească şi să dezvolte o relaţie... şi noi, şi catalanii, pentru a ajunge la un fel de înţelegere. Este un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a opinat o femeie.
Citiţi şi:
VIDEO. Catalonia și-a proclamat independența, Madridul adoptă primele măsuri de contracarare